Iorga Liubomir

S-a născut la 12 aprilie 1932, în satul Vadul lui Isac la sudul Republicii Moldova.

Din 1949 activează în calitate de dansator în ansamblul de dansuri populare „Joc”. Timp de 25 de ani merge în turnee artistice în diferite oraşe ale fostei URSS şi în multe ţări străine.

În 1957, la concursul la ediţia a 6-ea a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor la Moscova a fost premiat cu medalia de aur pentru rolul interpretat în tabloul coregrafic comic „În drum spre Chișinău”.

Din 1964 lucrează în atelierul de muzică la Combinatul de producţie pe lîngă Ministerul Culturii din RSS Moldovenească, unde face o pasiune pentru istoria instrumentelor muzicale populare. El confecţionează fluiere, cimpoaie, ocarine tradiţionale, în plus, el a „reanimat” instrumente aproape uitate: drîmbe, tilinci, cavaluri. A creat un instrument absolut nou, pe care l-a denumit iorgofon. Mai multe dintre instrumentele sale sînt păstrate în muzee, în diferite oraşe.

În 1971 s-a filmat în filmul „Lăutarii”.

Liubomir Iorga este Maestru Emerit în Artă şi Cavaler al Ordinului Republicii.

Meşterul popular, instrumentistul, dansatorul, actorul şi muzicianul, Liubomir Iorga, s-a stins din viaţă pe data de 7 noiembrie 2014.

Settlements of Moldova and Diaspora

Răciula

Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
2054 locuitori

Răciula este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răciula și Parcani. Satul Răciula este situat la o distanță de 11 km de orașul Călărași. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Răciula constituia 2054 oameni. Prima atestare documentară a satului Răciula datează din anul 1599.

Read more