Iorga Liubomir

S-a născut la 12 aprilie 1932, în satul Vadul lui Isac la sudul Republicii Moldova.

Din 1949 activează în calitate de dansator în ansamblul de dansuri populare „Joc”. Timp de 25 de ani merge în turnee artistice în diferite oraşe ale fostei URSS şi în multe ţări străine.

În 1957, la concursul la ediţia a 6-ea a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor la Moscova a fost premiat cu medalia de aur pentru rolul interpretat în tabloul coregrafic comic „În drum spre Chișinău”.

Din 1964 lucrează în atelierul de muzică la Combinatul de producţie pe lîngă Ministerul Culturii din RSS Moldovenească, unde face o pasiune pentru istoria instrumentelor muzicale populare. El confecţionează fluiere, cimpoaie, ocarine tradiţionale, în plus, el a „reanimat” instrumente aproape uitate: drîmbe, tilinci, cavaluri. A creat un instrument absolut nou, pe care l-a denumit iorgofon. Mai multe dintre instrumentele sale sînt păstrate în muzee, în diferite oraşe.

În 1971 s-a filmat în filmul „Lăutarii”.

Liubomir Iorga este Maestru Emerit în Artă şi Cavaler al Ordinului Republicii.

Meşterul popular, instrumentistul, dansatorul, actorul şi muzicianul, Liubomir Iorga, s-a stins din viaţă pe data de 7 noiembrie 2014.

Settlements of Moldova and Diaspora

Pecişte

Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
1914 locuitori

Pecişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Pecişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 33 km de orașul Rezina și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1914 oameni. Satul Peciște este menționat documentar în anul 1470.

Read more