Dubinovschi Lazăr

Lazăr Dubinovschi s-a născut la 1 mai 1910 la Făleşti în familia unui învăţător. A absolvit Academia de Arte de la Bucureşti la atelierul lui Oscar Han (1930), apoi şi-a perfecţionat măiestria la Paris în atelierul lui A. Bourdelle (1932). În 1939 a inaugurat la Iaşi o expoziţie personală.

În 1943 creează ciclul compoziţional „Moldova în flăcări", expus la Irkutsk. A realizat apoi personajul folcloric Strâmbă-Lemne (1944), compoziţia Vierii (1948) şi o galerie de portrete sculpturale - M.Eminescu, A.Şciusev, O.Dayn. Despre bustul lui Eminescu circulă mai multe legende. Potrivit uneia dintre ele Lazăr Dubinovschi şi-ar fi sculptat chipul său pe partea din spate a bustului.

În anii 1960-'70 creează tripticuri monumentale, printre care se distinge Părinţii şi copiii (Deşteptarea, Răscoala şi Tinereţe). Îi aparţine o serie de monumente: G.Kotovski (în colaborare), Comsomoliştii eroi (în colaborare), Eliberarea (în colaborare), toate la Chișinău.

Lazăr Dubinovschi este autorul monumentului lui G.Kotovski în or.Kotovsk (Ucraina), al lui M.Frunze în or.Bişkek (Kîrgîzstan). Este autorul portretelor lui A.Raikin, R.Kurţ, I.Bogdesco şi ai marilor cărturari moldoveni D.Cantemir şi M.Costin. Din 1954 Lazăr Dubinovschi este membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din U.R.S.S. Artist al poporului din Republica Moldova (1970).

Lazăr Dubinovschi a plecat din viaţă la 29 februarie 1984 la Chișinău.

La Făleşti, baştina sculptorului a fost inaugurat un muzeu care îi poartă numele şi are în colecţie 11 sculpturi în lemn ale maestrului.

Settlements of Moldova and Diaspora

Vulcăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
1224 locuitori

Vulcăneşti este un sat din cadrul comunei Cioreşti, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Nisporeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1224 de locuitori. Satul Vulcănești a fost menționat documentar în anul 1443.

Read more