Hîncu Liviu

Hîncu Liviu (13.07.1959, s. Volodeni, raionul Edineţ), pictor. A absolvit Şcoala de Arte Plastice „I. Repin” de la Chișinău (1978) şi Institutul de Pictură, Arhitectură şi Sculptură „I. Repin” de la Leningrad (1898), facultatea Studiul Artelor. După studii susţine prelegeri la Istoria Artei la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (1989-1993), continuîndu-şi activitatea în calitate de expert în cadrul Ministerului Culturii al Moldovei (din 1997). În lucrările de pictură acordă prioritate peisajului, reflectînd dispoziţia locurilor poetice şi pitoreşti ale Moldovei, prin intermediul procedeelor artistice ale postimpresionismului.

Printre lucrările sale cele mai importante figurează „Toamna la Butuceni”, „Drum de ţară”, „Fîntîna cocorilor”, „Mănăstirea de la Condriţa”. În ultimul deceniu se observă un interes sporit pentru o pictură combinată, non-figurativă, prezente în peisaj şi natura statică − „Natură statică”, „Flori orange în vas”, „Compoziţie cubistă сu flori”, „Case lа margine”, „Casa batrînească”.

Settlements of Moldova and Diaspora

Soltăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1452
Populația:
1507 locuitori

Soltăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Soltăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1507 oameni. Satul Soltăneşti a fost menționat documentar în anul 1452.

Read more