Himcenco Gheorghii

Gheorghii Himcenco - operator. Participant la războiul civil din Russia.

S-a născut la 7 aprilie 1998 în or. Ismail. A absolvit cursurile maşiniştilor pe vapor. A făcut armata în flota militară al Armatei Roşie. După războiul civil a slujit şi-n flota comercială. Cu foaia de la sindicate a venit la tehnicumul cinematografic din Odesa — facultatea de operatori ce era condusă de VUFCU (organizaţia de stat cinematografică din Ucraina). A absolvit tehnicumul în 1927 susţinând teza de diplomă "Lucrul operatorului cu scenariul literar".

În cursul studierii de bază sa filmat în cîteva episoade din filmele studioului din Odesa. A fost operator stajier la renumitul film studioului din Odesa "Benia Krik". După absolvirea tehnicumului a activat în calitate de asistent al operatotului şi operator la diferite filme studiourilor din Odesa şi Kiev. Foarte bine cunoştea limba moldovenească şi conversa în perioada de studii cu colegii săi moldoveni din Basarabia şi raioanele de pe malul stîng al Nistrului.

Filimografia:

"Nu sunt prepoane" (1929) scurtmetraj, comedie
"Viaţa e în mîinele talei" film de propagandă (1930), studioul din Kiev
"Taina rapidului" (1931) artistic, studioul din Kiev
"Omul fară cutie" (1931) artistic, studioul din Kiev
"Startul hotarîtor" (1932) artistic, studioul din Kiev
"Intriganul" (1935) comedie, "Ucrainfilm"
"Natalca-poltavca" ecranizarea, studioul din Kiev, regia I. Cavaleridze
"Bucură-te, orăşelule" (1939) comedie, studioul din Kiev.

Settlements of Moldova and Diaspora

Mereni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1475
Populația:
6174 locuitori

Mereni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petrovca și Mereni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6174 de oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1475.

Read more