Ungureanu Larisa

Larisa Ungureanu - critic de teatru şi film, doctor în studiul artelor, membră Uniunii Cineaştilor din Moldova, membră Uniunii Teatrale şi a Uniunii Jurnaliştilor din republică.

S-a născut la 11 martie 1949 în comuna Opaci, raionul Căuşeni, Republica Moldova. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie, specializarea Jurnalistică. Și-a făcut stagierea la VGHIK şi la Institutul de Istorie şi Teorie a Artei Cinematografice pe lîngă Goskino USSS (Moscova), precum şi la MGU "M. Lomonosov", Moscova.

Activitatea de creaţie a început-o în 1970 în calitate de redactor a Secţiei Artă la revista Uniunii Scriitorilor "Nistru" (1970- 1973). În anii 1973-1975 - colaborator ştiinţific a sectorului Arte al Departamentului Artă Etnografia şi Arheologia a Academiei de Știinţe a RSSM. În anii 1975-1977 face studiile de doctorat în or. Moscova, obținînd titlul de doctor în studiul artelor.

În anii 1977-1980 activează în calitate de consilieră a președintelui Comitetului de Stat pentru Cinematografie "Goskino RSSM".

Pe parcursul anilor 1980-1987 este lector-conferenţiar la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Moldovei, iar în anii 1987-1991 – lector-conferenţiar la Institutul de Arte "G. Muzicescu" din Chişinău. Din anul 1991 este colaborator literar la revista republicană "Lanterna magică", iar din 1995 pîna în prezent este redactor-şef al acestei reviste.

În cei peste 40 de ani de activitate de creație a participat la numeroase conferințe, simpozioane, întîlniri profesionale republicane şi internaţionale ale oamenilor de creaţie, legate de cinematografie activitatea teatrală, a publicat sute de articole şi recenzii la filme şi spectacole în presa republicana şi internaţională. Este autoarea site-ului (design DNT) Web-enciclopedia filmului moldovenesc cu adresa în internet: www.cinema.art.md

Settlements of Moldova and Diaspora

Vrăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
697 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul oraşului Sîngerei, raionul Sîngerei. Satul Vrănești este situat la distanța de 5 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1613.

Read more