Tîrțău Gheorghe

Gheorghe Tîrțău - compozitor şi dirijor. Membru Uniunii compozitorilor din Moldova.

S-a născut la 29 iunie 1904 în Chişinău a decedat la 24 martie 1958 tot la Chişinău. În anii 1951—1958 a fost conducător artis­tic şi prim-dirijor la orchestra de instrumente populare a filarmonicii de stat din Moldova, care din anul 1957 a fost numită "Flueraş" iar conducerea orchestrei a preluat-o David Fedov.

Afară de o mulţime de uverturi, fantezii, rapsodii pe teme proprii şi preluate din folclorul muzical mol­dovenesc a fost şi unul din primii compozitori autohtoni care a compus şi muzică pentru film. În 1954 la studioul cinematografic din Kiev a fost ecranizat poemul lui Emilian Bucov "Andrieş". Muzica pentru acest film a fost scrisă de Gheorghe Tîrţău în colaborare cu compozitorul I. Şamo. Tot pe versurile lui Emelian Bucov Gh.Tîrţău a compus renumitul cîntec "Geniul vieţii".

Settlements of Moldova and Diaspora

Hlinaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1162 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 60 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 1162 de oameni în anul 2008. Satul Hlinaia a fost menționat documentar în secolul XVIII.

Read more