Vieru Boris

Vieru Boris Pintilie − regizor, scenarist. Născut la 1.08.1949 la Chișinău. A absolvit Facultatea de regie VGIK de la Moscova, laboratorul filmului ştiinţifico-popular a profesorului V. G. Dolin (1972). Debutează la studioul „Moldova-film” cu filmul de non-ficţiune „Călătorie la „Nehvoraisk” în colaborare cu N. Harin (1971).

Filmografie:

„Maturitatea” (1973) – film documentar
„Memoria oraşului” (1973) – film documentar;
„Şapte zile fierbinţi” (1974) – film documentar;
„Nu te vom uita, Moldovă!” − (1976) – film documentar;
 „Ion Cana” (1978) – film didactic
„Fapta eroică e nemuritoare” (1979) – film documentar;
„Comandantul de gradul I” (1977) – film documentar;
„Mama noastră” (1977) – film de popularizare a ştiinţei;
„Poftă bună” (1974) – film de popularizare a ştiinţei;
„Vine sărbătoarea” (1975) – film documentar;
„Simfonia vieţii” (1975) – film documentar;
„Axioma” (1973) – film de popularizare a ştiinţei;
„Moartea pe roţi” (1975) – film de popularizare a ştiinţei;
„Сu durere şi speranţă” (1976) – film documentar;
„Geografia economică a RSSM” (1976) – film documentar − Diploma şi premiul II la Festivalul Cinematografic Unional al filmelor didactice (Chișinău, 1977)
„Maşinile din sere»”(1978) – film de popularizare a ştiinţei
„Tehnica securităţii la dobîndirea pietrelor prin metoda subterană” (1978) – film de popularizare a ştiinţei
„Maternitatea” (1979) – film de popularizare a ştiinţei
„Creaţia lui Ion Cana” (1979) – film didactic;
„Totul pentru binele omului” (1980) – film de popularizare a ştiinţei
„Părinţii, copiii şi sănătatea” (1980) – film de popularizare a ştiinţei ;
„Pesticidele” (1980) – film de popularizare a ştiinţei;
„Tehnologii industriale de creştere a legumelor” (1982) – film de popularizare a ştiinţei;
„Cultura Moldovei feudale” (1982) – film didactic;
„Cuvînt despre disciplina de lucru” (1984) – film de popularizare a ştiinţei;  
„Vine sărbătoarea „ (1985) – film de popularizare a ştiinţei;
„Moarte pe roţi” (1985) – film de popularizare a ştiinţei;
„Сu durere şi speranţă” (1986) – film documentar;
„Variantele vieţii” (1988) – film documentar
„Contra fabulă” (1988) – film documentar;
„Arta Moldovei Sovietice” (1988) – film documentar, în colaborare cu G. Siminel;
„Start” (1989) – film documentar;
„Doamne! Nu mă lăsa să îmbătrînesc” (1990) –film documentar, în colaborare cu V. Ciurea;
„О, Sergiu!” (1991) – film documentar;
„Acest om neliniştit” (1976) – film documentar;  
„Academicianul Dimo” (1979) – film documentar;  
„Nu te vom uita Moldova !” (1979) – film documentar  
„Sovhozul-colegiu „ Lenin” (1981) – film documentar.


Settlements of Moldova and Diaspora

Unguri

Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
1476 locuitori

Unguri este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Unguri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Unguri este menționat documentar în anul 1629.

Read more