Brescanu Vasilii

Brescanu Vasilii Chiril − actor, regizor.

Născut la 20 iulie 1940 în satul Goteşti, raionul Cantemir, Moldova. A absolvit facultatea de actorie de la Institutul de Arte din Chișinău (1962) şi VGIK (atelierul lui M. Romm, 1970). Ca actor s-a filmat la studiourile din diferite ţări. A decedat la 3 ianuarie 2010.

Filmografia (actor):    

Aşteptaţi-ne în zori” (1963) − Vlaicu,
„Corida automobilistică” (1964,
„Mosfilm”) − americanul,
„Fugit de sub escortă” (1965) – soldatul Brebu,
„Tunelul” (1966,
„Мosfilm” − România) − Petrescu,
„Oaspetele de piatră” (1967, «Мosfilm») – rol episodic,
Nunta la palat” (1969) − Manolache,
„Duminica în mahala” (1969) − mirele,
„Explozie cu efect întîrziat” (1970) − Valentin,
„Calul, puşca şi nevasta” (1975) − Constantin,
„Cînta o pasăre în noapte” (1976) – Vasile Căruntu,
„Misiune specială” (1979) − Marin.

Filmografia (regizor):

„Duminica în mahala”(1969),
„Ultimul fort” (1971),
„Băieţi de dobă” (1972),
Toate probele sunt contra lui” (1974),
Favoritul” (1976) − 2 episoade,
„Misiune specială” (1979),
Greşeala lui Toni Vendis” (1981), 2 episoade,
Cale întoarsă nu există” (1985),
Tunul de lemn” (1986).


Settlements of Moldova and Diaspora

Albota de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Read more