Loteanu Emil

Loteanu Emil Vladimir − regizor, scenarist şi poet. Artist al poporului din Federaţia Rusă (1980), Maestru Emerit al Artei din RSS Moldovenească (1969), Laureat al Premiului de stat al RSSM (1991). Născut la 6 noiembrie 1936 în satul Clocuşna, raionul Ocniţa, Moldova. A decedat la 18 aprilie 2003 la Moscova. A absolvit de la Facultatea de regie, VGIK de la Moscova, atelierul lui G. Roshal şi Iu. Ghenica (1962).

Anii 1953-1954 actor la Teatrul dramatic „A. S. Puşkin” de la Moscova. Din 1962 la „Moldova-film”. Conducătorul a doua promoţii de regizori de film in cadrul Cursurilor Superioare de Regie. În anii 1962-1972 − regizor la studioul „Moldova-film”, în 1972 începe să activeze la studioul „Mosfilm”, unde a montat mai multe filme artistice. Revine în Moldova în 1985. În 1991 unde a turnat la televiziunea moldovenească filmul „Luceafărul”, bazat pe biografia poetului M. Eminescu. Preşedinte al Uniunii Cineaştilor (1987-1992) Autorul emisiunii televizate „Se caută o stea”. Fondatorul publicaţiei de film „Lanterna Magică”. Conducătorul cursului actori de teatru şi film (Institutul de Arte de la Chișinău).

Filmografie:

Hora mare” (1959) – film documentar,
„A fost odată un băiat” (1960) – film artistic − scenarist şi regizor,
„Piatra, timpul, cîntecul...” (1961) – film documentar,
Aşteptaţi-ne în zori” (1963) − regizor şi scenarist, coautor,
Poienele roşii” (1966) – scenarist şi regizor,
„Fresca în alb” (1967) – film documentar − regizor şi scenarist,
Această clipă” (1968) − regizor şi scenarist,
„Academicianul Tarasevici” (1970) − film documentar − regizor şi scenarist,
Lăutarii” (1971) − regizor şi scenarist, − Premiul 2 „Scoica de argint” la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (Spania),
„Oraşul meu alb” (1973) – scenarist,
Ecoul văilor fierbinţi” (1974) − film documentar − scenarist şi regizor,
„O şatră urcă spre cer” (1975, „Mosfilm”) − scenariul şi regia – Premiul mare „Scoica de aur” la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (Spania),
„Oraşul meu” (1975) − film documentar − scenarist,
„Gingaşa şi tandra mea fiara” (1977, „Mosfilm”) − scenarist şi regizor,
„Armonii de primăvară” (1979, „Telefilm-Chișinău”) − film documentar − scenarist şi regizor,
„Ana Pavlova” (1983) − scenarist şi regizor,
Eugen Doga” (1983) − film documentar, scenarist şi regizor,
„Svetlana Toma” (1984) − film documentar − scenarist şi regizor,
Grigore Grigoriu” (1985) − film documentar – scenarist şi regizor,
„Împreună la limita timpului” (1989) − scenarist,
Luceafărul” (1987, „Telefilm-Chișinău”) − scenarist şi regizor,
„Piţigoiul în picaj” (1989) − scenarist „Telefilm-Chișinău”,
„Găoacea” (1993) − scenarist şi regizor.

Settlements of Moldova and Diaspora

Humuleşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
230 locuitori

Humuleşti este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 230 de oameni. Satul Humuleşti a fost înființat în anul 1909.

Read more