Tihonov Ivan

Ivan Tihonov - regizor.

S-a născut la 2 februarie 1921 în satul moldovenesc Kişiniovka, raionul Sokolovsk, regiunea Primorsk, Rusia.

A studiat trei ani la Institutul Pedagogic de Stat "Ion Creangă" de la Chişinău. La studioul "Moldova- film" a început să activeze, practic, din primele zile ale fondării acestuia, în calitate de regizor al filmelor documentare, sociale, didactice, precum şi la dublarea filmelor în limba moldovenească. Mai mult de trei decenii din viaţă le-a dedicat studioului "Moldova- film".

A decedat la 23 martie 1999 în Chişinău.

Filmografia:

"Cînd inimile cîntă" (1960) documentar, în colaborare,
"Sîntem o familie", (1961) ,documentar,
"Casa cu flori", (1965), documentar,
"Claca", (1968), documentar,
"Cresc trei plopi", (1971), documentar,
"Lor nu le pasă de nimic", (1973), documentar,
"Felicitări cu ordinul, Moldovă!", (1974), documentar,
"Minunăţii sau apă-n ciur", (1976), documentar,
"Biruinţa Puterii Sovietice în Moldova", (1976), instructiv,
"Bobul uriaş a Iui Savelie Parmacli", (1973),
"Moldova mea", (1979) documentar,
"Pe pămînt moldovenesc", (1980), documentar,
"Grija permanentă", (1981), documentar, în colaborare,
"În familia celor egale", (1984), documentar.

Filme sociale şi didactice:

"Reconstrucția viilor în colhozul "Biruinţa" (1961),
"Pepiniera pomicolă", (1962),
"Bolile şi dăunătorii viţei de vie", (1967),
"Îngrijirea podgoriilor tinere roditoare", (1967),
"Mecanizarea în grădina de palmetă cu şpaliere", (1969),
"Organizării muncii - o cale ştiinţifică", (1969),
"Mecanizarea lucrărilor în tutunărit", (1970),
"Mucul de ţigară", (1970),
"Fabricile de carne intercolhoznice", (1971),
"RSS Moldovenească", (1972), didactic,
"Noroc, drugari!", (1977),
"Viticultura prin metoda "ştamb", (1973),
"Cooperarea intercolhoznică - în acţiune", (1973),
"Pe calea intensificării", (1974), "Moldova-77 (1973),
"Moldova în familia frăţească a popoarelor din URSS", (1973), didactic,
"Asociaţia de mecanizare şi electrificare din Ceadîr-Lunga", (1978),
"Industrializarea producerii porumbului în grăunţe", (1972),
"Asociaţiile ştiinţifico-producătoate din Moldova", (1979),
"Cultura nucului grecesc", (1980),
"Ce ştim despre diabet?", (1981),
"Complexele agricole în URSS", (1983),
"Cultivarea seminţelor de porumb în Moldova"(1984),
"Maşinile în livezi şi vii" (1985).

Dublarea filmelor:

"Taina celor două oceane" (1957),
"Dosarul împiestriţaţilor"(1958),
"Casa părintească" (1959),
"Prima zi de pace" (1959),
"Dragostea trebuie ocrotită" (1960),
"Atenţie, bunica!" (1961),
"Cetatea pe roţi" (1962),
"La şapte vînturi" (1962),
"713 - cere aterizare" (1962),
"49 de zile" (1962),
"Omul-amfibie" (1962),
''Cîinele sălbatic Dingo" (1963),
"Din numele revoluţiei!" (1964),
"Omul, care se îndoieşte" (1964) şi alte aproape 30 de filme dublate.

Settlements of Moldova and Diaspora

Cişmichioi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
5054 locuitori

Cişmichioi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cişmichioi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 108 km de municipiul Comrat și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5054 de oameni. Satul Cişmichioi a fost întemeiat în anul 1809.

Read more