Materiale din compartiment: Photo gallery | Video gallery |

Răileanu Nicolae

Nicolae Teodosie Răileanu – fotograf cu renume, colaborator al Muzeului Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”.

S-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala-internat medie nr. 1 din orașul Chișinău.

A lucrat fotograf şi specialist în tehnologii speciale în cadrul Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. Începînd din 4 iunie 1975 a lucrat în calitate de fotograf la Uniunea Scriitorilor din Moldova, apoi de șef al Laboratorului fotografic la Muzeul Național de Literatură " Mihail Kogălniceanu".

Dumnealui a fost una dintre acele persoane, dedicate trup şi suflet meseriei sale, în care a excelat prin talentul său. A fost cronicarul de neînlocuit al vieții literare din Moldova, imortalizînd chipurile scriitorilor ţării noastre, dar şi a altori scriitori celebri, sosiţi în vizită în Republica Moldova, în cadrul diverselor evenimente. Datorită neobositei sale slujiri artei fotografiatului a reuşit să adune o arhivă impresionantă de fotografii din viața scriitorilor. În ultimii ani s-a ocupat activ de sistematizarea şi digitalizarea colecţei, nu i-a reuşit însă să ducă această muncă pînă la capăt, aşa încît urmează ca merituoasa sa colecţie să fie valorificată, dar mai ales, ca fotografiile sale să fie expuse la diverse expoziţii atît în vederea omagierii postmortem a maestrului fotograf, cît şi a desluşirii trecutului vieţii scriitoriceşti, cinematografiei și artei plastice din republică.

Era căsătorit, avea două fiice: Laura și Domnița. A fost un om cu suflet mare, bun familist şi prieten.

În anul 2000 Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia "Mihai Eminescu", iar în 2015 i-a fost conferit titlul onorific "Maestru în Artă".

A plecat în lumea celor drepți la 18 noiembrie 2018. Nicolae Răileanu a fost înmormîntat la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” din Chișinău.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
8783 locuitori

Baurci este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Baurci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de municipiul Comrat și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 8783 de oameni. Satul Baurci a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.