Section filter

Veliciko Natalia

Natalia Veliciko – actriţă de teatru şi film. Artistă emerită din RSFSR. S-a născut pe 4 mai 1941 în or. Frunze (azi Bişkek), Kîrgîzstan. După absolvirea şcolii medii, a hotărît să se dedice muzicii. În 1961, absolveşte Şcoala Corală din Moscova, studiind cu succes pianul.

Totuși s-a simțit atrasă și de arta cinematografică. A studiat la Facultatea de Actorie la VGIK, în atelierul lui Iu. Ghenika şi V. Şişkov, iar în 1969 a absolvit Secția regie a Institutului de Cinematografie, în atelierul lui Alexandr Stolper.

În anii următori (1965-1992), fiind angajată titulară a Teatrului-studio al Actorului de Cinema, se filmează în numeroase filme la studiouri din ţară, dar și în pelicule turnate în colaborare cu studiouri de peste hotare.

În 1965 apare pe ecran în rolul Maşei Surovşcikova, în pelicula „A treia tinereţe" (coproducție Franţa-URSS), și în rolul Nadejdei Țvetkova, în filmul „Poteca de diamante" (coproducţie RFG-URSS).

Natalia s-a filmat şi într-un șir de filme sovietice: „Prima zăpadă" (Nataşa), „Prietenii şi anii" (Liubovi Pecerskaia), „Nicolai Bauman" (Nina), „Patru pagini ale unei vieţi tinere", „Scut şi spadă" (Liza), „Aceasta s-a întîmplat în cercetare" (Olga) ş.a.

În 1970, actrița s-a filmat pentru prima dată la Studioul „Moldova-film", în pelicula „Furtul", turnată la comanda televiziunii centrale. Aici ea a interpretat rolul Ninei, angajată a muzeului de arte, unde a avut loc un caz excepțional. La muzeu contează fiecare detaliu şi Ninei nu i-a fost ușor să pătrundă în meandrele acestui caz complex.

Următorul și ultimul film al studioului moldovenesc în care s-a filmat Natalia a fost melodrama „Ce-i trebuie omului", regizată de Mihail Izrailev. Aici Natalia a interpretat rolul Anei Dorman, o tînără angajată a unei uzine, aflată la început de cale profesională. Ea s-a educat în cadrul colectivului de lucru, acumulînd, totodată, experiență de viață.

De notat că, în calitate de regizor, Natalia Velicico nu s-a făcut remarcată, creînd numai trei filme.

Settlements of Moldova and Diaspora

Anenii Noi

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
17757 locuitori
Logo

Anenii Noi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Anenii Noi. Amplasat în valea rîului Bîc, un afluent al Nistrului, oraşul Anenii Noi este situat la o distanţă de  36 km sud-est de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Anenii Noi constituie 8358 locuitori.
Localitatea Anenii Noi a fost atestată documentar la 27 iunie 1731, cu denumirea Paşcani pe Bîc.

Read more