Materiale din compartiment: Photo gallery |

Șevciuk Irina

Irina Șevciuk – actriță de cinema.

S-a născut la 6 octombrie 1951 în or. Murmansk, Rusia. Tatăl său, Boris Șevciuk, era căpitan de rangul I la Satul Major Murmansk, mama − profesoară la școala serală. În copilărie locuia în satul Rosta, de la periferia de nord a orașului Murmansk. Familia Irinei s-a mutat la Kiev, cînd ea avea 11 de ani. A absolvit Facultatea de Actorie la VGIK în anul 1972 (clasa profesorului V. Belocurov). După absolvirea facultății a început să activeze la studioul „A. Dovjenco" din Kiev, iar din anul 1983 a fost inclusă în statele Studioului Cinematografic „M. Gorki" de la Moscova. Membră a Uniunii Cineaștilor URSS (1974).

Primul său rol l-a jucat în anul 1968, în pelicula cinematografică „Gulfstream". Peste doi ani a urmat pelicula „Aventurile unui geamantan galben". Adevăratul succes însă actrița îl cunoaște după interpretarea rolului Ritei Oseanina, a uneia dintre fetele-militare din filmul regizorului Stanislav Rostoțki „Aici zorile sînt liniștite" (1972). Succesul acestui film la proiectare a fost atît de mare, încît acum se preconizează filmarea unei noi ecranizări a celebrei povestiri a lui Boris Vasiliev. La televiziunea centrală acestei pelicule i-a fost dedicată o emisiune aniversară întreagă, cu participarea actorilor care au jucat în acest film. Pelicula „Aici zorile sînt liniștite" a cîștigat Premiul I la Festivalul Unional de Cinema de la Alma-Ata (1973). În anul 1975, pelicula a fost distinsă cu Premiul de Stat al URSS. La cel de-al XXIII-lea Festival Internațional de Film de la Veneția (1972) pelicula a primit un premiu de prestigiu.

În soarta Irinei Șevciuk pelicula „Aici zorile sînt liniștite" a jucat un rol deosebit. Ea a devenit vedetă de cinema, fiind solicitată de mai mulți regizori de la diferite studiouri din URSS. Talentul Irinei a fost observat și la studioul „Moldova-film". Regizorul V. Pascaru a invitat-o să interpreteze rolul principal în filmul sau „Bărbații încărunțesc devreme". Irina a interpretat rolul Tatianei Vasilievna, a unei învățătoare dintr-un sat moldovenesc postbelic, care era cît pe ce să-și piardă viața, fiind grav rănită de un glonte banditesc. Rolul tinerei învățătoare Tatiana Vasilievna e asemănător cu cel al Ritei Oseanina din pelicula „Aici zorile sînt liniștite", eroina e tot atît de curajoasă, gata să înfrunte fără teamă greutățile vieții, se află în atmosfera satului postbelic și este extrem de devotată profesiei nobile de dascăl. În această peliculă Irina a creat un duet de creație minunat cu actorul Mihai Volontir, care a jucat aici rolul primului președinte de colhoz din sat și care a devenit astfel ținta vrăjmașilor din sat.

În timpul filmărilor peliculei „Aici zorile sînt liniștite", Irina trăia o frumoasă poveste de dragoste cu actorul Talgat Nigmatulin, fost coleg de facultate la VGIK, care era deja actor cunoscut, în special, după apariția pe ecrane a filmului „Pirații secolului XX". S-a căsătorit însă cu compozitorul Alexandru Afanasiev – muzician, compozitor, aranjor. Irina și Alexandru s-au cunoscut în timpul pregătirii ediției televizate de rînd a emisiunii „Tovarisci Kino", conducător muzical al căreia era Alexandru. Peste un an cuplul s-a bucurat de nașterea fiicei, pe care au numit-o în cinstea tatălui − Alexandra.

Irina Șevciuc este antrenată activ în viața socială. Ea este director general al Festivalului de Cinema Deschis al Țărilor CSI și Țărilor Baltice „Kinoșok", membră a Academiei de Cinema din Federația Rusă „Nika" (1995). Din anul 2000 ocupă postul de vicepreședinte al Ghildei Actorilor de Cinema din Rusia.

Titluri și premii:

- Premiul special al celui de-al ХXIII-lea Festival Internațional din Veneția, 1972

- Laureată a Premiului Comsomolului, 1974,

- Artistă Emerită a Ucrainei, 1981.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
1090 locuitori

Ruseni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1090 locuitori. Satul Ruseni a fost înființat în anul 1933.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.