Stîrcea Alexei

Alexei Stîrcea – compozitor, solist vocal (bariton), pedagog.

S-a născut la 17 februarie 1919 la Chişinău. În anii 1942-1945 învaţă la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, apoi la Facultatea de „Canto și Compoziție" la Conservatorul de la Chișinău (1945-1949), clasa profesorilor L. C. Gurov şi A. Mesneaev.

A fost solist al Studioului de Operă din Chişinău, membru al trupei Teatrului Muzical-dramatic „A. Pușkin", a ocupat funcția de profesor de „Canto" la Școala de Muzică din Chișinău, a fost conducător artistic al unor formaţii şi solist la Filarmonica din Kemerovo (Rusia), solist al Radioteleviziunii de la Chişinău, profesor de canto la Institutul de Arte „G. Musicescu" din Chişinău, apoi şef al Catedrei „Canto" (1966-1967). A combinat activ activitatea de pedagog cu cea de vocalist şi compozitor. A compus în baza operelor poetice din literatura naţională şi universală muzică pentru spectacole de teatru, filme, dar şi piese vocal-simfonice, instrumentale de cameră, corale, vocale, realizînd şi prelucrări folclorice. Este autorul primei opere moldoveneşti „Balada eroică".

Membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova.

Din păcate decesul prematur i-a stopat activitatea prodigioasă, s-a stins din viaţă la 24 august 1974, la Chişinău.

Titluri:

Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova (1964)

Filmografia „Moldova-film":

„Ultima noapte în rai", 1964 – film artistic de lung metraj.

Settlements of Moldova and Diaspora

Tvardiţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
5882 locuitori

Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.

Read more