Mahu Ion

Ion Mahu – militar de carieră, colonel în retragere,activist.

S-a născut la 16 octombrie 1954 în satul Camenca, raionul Glodeni, Republica Moldova, într-o familie numeroasă, 9 copii (7 fete și 2 băieți). De mic a știut să fie de ajutor familiei, verile lucrau împreună cu mic cu mare la muncile cîmpului: la tutun, la sfeclă, mere. Cînd crescuse mai mare, prin clasa a 9-a participa deja la strînsul și depozitatul grînelor (la TOC).

După absolvirea școlii medii din satul natal, este înrolat în rîndurile Armatei Sovietice și își satisface serviciul militar în Cehoslovacia (1973-1975), unde capătă o experiență de viață serioasă, fiind înalt apreciat și de colegi, dar și de comandanți, propnîndu-i-se să devină membru al PCUS și să facă carieră militară mai departe, intrînd în rîndurile KGB-ului, dar refuză, înrorcîndu-se în Moldova. Este angajat la Uzina MoldavGhidromarș, fiind propus în calitate de potențial candidat de a-și face studiile la Școala Unională Superioară a Comsomolului de pe lîngă CC al Comsomulului din URSS (concursul fiind foarte mare, doar 100 de persoane din întreaga țară erau selectați să-și urmeze studiile. A reușit, devenind student (1976), a absolvit Facultatea de Istorie, urmînd concomitent și Catedra Militară, după absolvire primind gradul de locotenent de aeropurtate.

A solicitat să fie repartizat la lucru în Moldova, a fost însă trimis la Tiumeni, la CC al Comsomolului, apoi a obținut totuși învoirea să se întoarcă în Moldova în anul 1982, ca să se căsătorească, iar în 1983 să fie repartizat la Minsk, activînd în cadrul Serviciului Contraspionaj al URSS. Revine în Moldova și activează tot în cadrul Serviciului Contraspionaj, lucrînd sub acoperire, inclusiv și la ULIM.

S-a numărat printre puținii ofițeri de încredere (prin 1992), care s-au ocupat de transportarea valutei naționale tipărite în Franța în țară.

A fost decorat cu Medalia Meritul Militar de gradul I.

În anul 2009 iese la pensie, însă își continuă cariera în calitate de activist. Din 2016 conducător al Consiliului Mişcării Populare „Salvăm Moldova!"

Este împlinit: a făcut o carieră frumoasă, are o familie pe măsură: două fiice, două nepoțele.

Settlements of Moldova and Diaspora

Prepeliţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Read more