Domnin Leonid

Leonid Domnin – pictor, regizor, pedagog.

Născut la 2 ianuarie 1936 în satul Ivanteevka, raionul Puşkin, regiunea Moscova, Rusia. A absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „I. Repin" de la Chişinău în anul 1962 și Institutul Unional de Stat al Cinematografiei (VGIK), specialitatea: „Pictor-animator" de la Moscova în anul 1968. A activat în calitate de redactor-artistic la Editura „Cartea Moldovenească" pe parcursul anilor 1962-1963.

A fost pedagog la Colegiul Republican de Arte Plastice „I. Repin" din Chişinău, unde a educat un torent întreg de pictori-animatori, împreună cu care a creat primul film moldovenesc de animaţie „Pescarii savanţi", la început în varianta alb-negru, iar mai tîrziu a realizat aceeaşi peliculă în culori la nivel profesionist. La studioul „Moldova-film"a lucrat în calitate de pictor-animator şi regizor pe parcursul anilor 1968-1981.

Pictează în grafica de șevalet, cît şi în cea de carte, a realizat caricaturi şi desene animate, a participat la expoziții naționale și internaționale. L. Domnin a fost distins cu diplome la concursurile de artă a decorării cărţilor din republică şi din străinătate.

În anul 1995 s-a mutat cu traiul în Rusia. Membru Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Filmografia:

Regizor:

„Puiul de barză Kici», 1971,
„Mariţa", 1972
„Secretul LSU", 1973,
„Petrică lăudărosul", 1973,
„Petrică mincinosul", 1974,
„Povestea unui vînător", 1976,
„Făt-Frumos", 1976,
„Băiatul care a jignit soarele", 1977,
„Hogeagul la plimbare", 1978,
„Pescarii savanţi", 1978,
„Despre frigider, şoareci şi omuleţii de garanţie", 1979,
„Cum am găsit prietenul", 1981,
„Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul", 1986,
„Avea moşul un cocoş", 1989,

Scenarist:
„Povestea unui vînător", 1976,
„Pescarii savanţi", 1978,
„Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul", 1986,

Pictor scenograf:
„Secretul LSU", 1973,
„Povestea unui vînător", 1976

Animator:
„Petrică lăudărosul", 1973,

Scenarist:
„Fetiţa desculţă şi prietenii ei», 1975.

Settlements of Moldova and Diaspora

Albineţul Nou

Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
205 locuitori

Albineţul Nou este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Albineţul Nou a fost menționat documentar în anul 1918.

Read more