Chiriac Valeriu

Valeriu Chiriac – operator, regizor, pedagog.

Născut la 10 noiembrie 1959 în oraşul Chişinău, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Operatori a Academiei Internaţionale de Drept Economic şi Arte Audiovizuale. Activitatea de creaţie şi-a început-o în anul 1997 cu filmul de autor „Casa", în care a descris cu mare drag viaţa discipolilor şi pedagogilor unei case de copii din oraşul său natal. Elemente ale poeziei adevărate şi dragostei faţă de Chişinău găsim în lucrările sale „Albumul chişinăuian" şi „Poarta". În filmul documentar „O părticică din viaţă" Valeriu Chiriac demonstrează, la fel, un profesionalism profund. La festivalul de filme „Strugure de poamă nistrean" desfăşurat în or. Bender acest film a fost destins cu Premiul Mare pentru măiestria operatorului şi „talentului de a spune multe fără cuvinte".

V. Chiriac şi-a demonstrat talentul şi în calitate de pedagog, organizînd cursuri de un an pentru amatorii de fotografii şi videofilme. Anual organizează împreună cu discipolii săi expoziţii cu cele mai bune fotografii, tematica acestora fiind diferită. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmografia (1997-2007):

Documentare:

„Casa",

„Oare este?..",

„Un pocal cu vin roşu",

„Albumul bizantin",

„Albumul chişinăuian",

„O părticică din viaţă",

„Dimitrie Matcovschi",

„Hramul oraşului",

Artistice:

„Trandafirul",

„Muşchetarii" ambele scurtmetraje.

Settlements of Moldova and Diaspora

Victoria

Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
146 locuitori

Victoria este un sat din cadrul comunei Sărăteni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 71 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Victoria a fost menționat documentar în anul 1905.

Read more