Ravliuc Ana

Ana Ravliuc – pictor.

Născută la 30 aprilie 1962 în or. Cernăuţi, Ucraina. Dragostea pentru tot ce înseamnă culoare, frumos, artă populară a preluat-o de la mama. Tatăl a ei a fost deportat în Siberia, unde s-a aflat timp de 20 de ani, pentru că era burghez. Aceste împrejurări au marcat-o şi au făcut-o să-şi iubească ţara şi libertatea. Îi plăcea mult să deseneze, aşa încît a mers, în anul 1975, la Şcoala de Pictură de la Cernăuţi, pe care o absolveşte în anul 1980. Apoi, urmîndu-şi visul, învaţă la Colegiul Republican de Pictură „I. E. Repin" de la Chişinău (1980-1984), iar pe parcursul anilor 1995-1999 urmează Facultatea „Design şi grafică" a Academiei Internaţionale de Drept Economic şi Arte Audiovizuale din Chişinău.

Activitatea de creaţie şi-o începe în anul 1982 în calitate de pictor-miniaturist. Din 1990 e atrasă de arta decorativă în stilul „Paleh"‒ „Lac negru". Activitatea la studioul „Moldova-film" şi-o începe în anul 1990, deținînd pe parcursul a cinci ani funcţia de director-executiv al Secţiei filmelor de animaţie (pînă în anul 1999). În această perioadă realizează filme în desen animat în calitate de pictor-animator. Paralel, este pedagog la Şoala de Pictură pentru Copii. Membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. În anii 1993-1994 publică desene şi caricaturi la ziarul „Tinerimea Moldovei" şi revistele republicane: „Chipăruş", „Cactus". Tot în acest răstimp o regăsim funcţie de redactor-artistic la ziarul „Tinerimea Moldovei".

Din anul 1998 începe să colaboreze cu americanii, care îşi doreau pictori din fosta URSS, care să picteze tablouri cu soare, iarbă verde, cer albastru etc. pe care apoi să le vîndă în SUA. În acea perioadă, fiind criză în ţară, era bucuroasă să poată face un ban, căci îi murise mama, mai avuseseră o tragedie cu un unchi în familie, în ţară se schimbau lucrurile la fiecare 2-3 luni, participase şi la protestele care aveau loc pe atunci.

În anul 2000 Ana Ravliuc cîştigă Green Card-ul SUA şi este la un pas să obţină cetăţenia, însă numai după două săptămîni petrecute la Seattle, îşi dă seama că SUA ‒ „ţara tuturor posibilităţilor" nu poate să-i ofere realizarea, dar mai ales să o facă fericită. Iar ceea ce căuta era cu totul altceva, simţea că face un compromis prea mare pictînd de dragul banilor, în loc să picteze ceea ce simte. Duhovnicul ei a readus-o cu picioarele pe pămînt, spunîndu-i că ceea ce face contra bani e un „un exercițiu" şi că ea este „pensula în mîna lui Dumnezeu" şi că „exersează pentru ceva mai mare".

S-a stabilit în România, fiind considerată astăzi unul dintre cei mai valoroşi pictori impresionişti români moderni. În ultimii 10 ani, Ana a avut peste 40 de expoziţii individuale în Europa. Lucrările ei au fost prezentate în cadrul a 9 expoziţii individuale şi colective de la New York, în astfel de galerii renumite ca: InterArt Gallery, Walter Wickiser Gallery, Ico Gallery, Butterfly Art Center şi Agora Gallery.

Filmografia:

„Moldova-film":

„Şi a fost bine", 1990, animaţie,

„Roşcatul", 1990, animaţie,

„Dragonul", 1991, animaţie,

„Aida", 1991, animaţie,

„Harap alb", 1991, animaţie,

„Exerciţii în alb",1992, artistic, scurtmetraj,

„Micul dejun", 1993, film experimental de animaţie, proiect nefinisat.

Settlements of Moldova and Diaspora

Ursoaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1767
Populația:
2612 locuitori

Ursoaia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Ursoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2612 oameni. Satul Ursoaia a fost menționat documentar în anul 1767.

Read more