Duvidzon Pavel

Pavel Duvidzon – producător, manager.

Născut la 1 noiembrie 1953 în or. Călăraşi, Republica Moldova. A absolvit Institutul Agricol de Stat „M. Frunze" din Chişinău în anul 1976, specializarea: „inginer-hidrotehnic". Activitatea de muncă şi-o începe în calitate de inginer a Coloanei Mecanizate Ambulanţe (CMA), lucrează aici timp de 10 ani. În anii 1977-1978 participă la construcţia drumului Surgut-Urengoi, fiind încadrat în Detaşamentul Poduri-29. Întorcîndu-se la baştină, în anii 1979-1982 a activat ca inginer-constructor. Cariera artistică în cinematografie şi-o începe la studioul „Moldova-film" în calitate de director al echipelor de filmare. Apoi învaţă la Facultatea de Economie de la VGIK, pe care o absolveşte în anul 1987 şi este angajat în calitate de economist în aparatul Comitetului de Stat pentru Cinematografie a RSSM, iar în 1989 organizează şi conduce Studioul Independent „Ecou", unde activează practic timp de 20 de ani. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

S-a stins din viață pe data de 3 noiembrie 2015.

Filmografia:

„Moldova-film":

„Cum să devii celebru", 1983 ‒ director-adjunct al echipei de filmare,

„Răsăritul zbuciumat", 1984 ‒ director al echipei de filmare,

„Cale întoarsă nu există", 1984 ‒ director al echipei de filmare,

„Deţinutul misterios", 1985 ‒ director al echipei de filmare,

Studioul „Ecou":

„Anul copilului blînd", 1982 ‒ director al studioului,

„Cîmpurile „perestroicei", 1990, documentar ‒ director al echipelor de filmat ale coproducţiei companiilor BBC şi studioului „Ecou",

„Moartea de după culise", 1991 ‒ director al studioului,

„Avioane-veterane", 1991, documentar ‒ director al echipelor de filmat ale coproducţiei companiilor BBC şi studioului „Ecou",

„Aventurile puşcaşului regal Şarp", coproducţie cu Asociaţia de Creaţie Sovietico-Britanică 1992-1994, serial televizat ‒ director al studioului,

„Ultima lovitură", coproducţie a studiourilor Ist-West Gong-Kong şi „Ecou", 1995 ‒ producător

„Vendeta în stil evreiesc", coproducţie a studiourilor cinematografice „Ecou" şi Naţional din Israel, 1996 ‒ producător,

„Horiblouer", coproducţie a studiourilor cu TA „Ist-West" Grait Britania şi „Ecou", 1997 ‒ producător.

Settlements of Moldova and Diaspora

Socoleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
514 locuitori

Socoleni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 locuitori. Satul Socoleni a fost înființat în anul 1965.

Read more