Cuzimin Alexandr

Alexandr Cuzimin − pictor, pedagog.

Născut la 7 aprilie de 1939 în Kostroma, Rusia. În anul 1960 a absolvit Școala de Arte din orașul Kostroma, iar în anul 1966 Școala Superioară de Arte Industriale „V. Muhin"de la Leningrad. După absolvire a fost numit pictor-șef al orașului Chișinău, a deținut această funcție pînă în anul 1972. Anume sub conducerea dumnealui Chișinăul a început să aibă acel chip cu totul aparte, cîntat în piesa "Orașul meu alb" (E. Doga − muzica, V. Lazarev − text).

Alexandr Cuzimin a început să participe la expoziții din anul 1967, a lucrat în mare parte în domeniul picturii monumental-decorative.

În anul 1972 el își începe activitatea pedagogică la Școala Republicană de Arte în calitate de profesor de pictură și compoziție, iar din anul 1976 pînă în 1978 a lucrat la Institutul Politehnic, la Catedra de Arhitectură a predat "desenul, pictura" apoi, la Universitatea Pedagogică "I. Creangă" − "grafica, pictură".

Întreaga viață și-a dedicat-o picturii, lucrărilor monumentale executate în tehnica mozaic. A. Cuzimin a instruit multe generații de pictori, deschizîndu-le, practic, calea spre Uniunea Artiștilor Plastici. Era exigent, dar în același timp, știa să îndrume tînăra generație cu mult tact.

În toate lucrările lui transpare dragostea pentru Moldova, care i-a devenit patrie, dar, de asemenea, pentru oamenii acestui pămînt.

Expoziție republicană de artă:

Către jubileul de 50 de ani URSS;
Către jubileul de 50 de ani a sportului sovietic;
Către jubileul de 50 de ani ai Armatei Sovietice.

Lucrări monumentale executate în tehnica mozaic:

- pe fațada clădirii Centralei Termoelectrice Chișinău, tema: "Energia"
- în Parcul Ștefan cel Mare din Chișinău, tema "Arta",
- panoul de pe fațada Fabricii de îmbrăcăminte din or. Dubăsari "Munca croitoreselor"

Relief pe perete:

"Muza" ("Dansul muzelor", parcul Valea Trandafirilor, Chişinău)

Grafică pentru cărți:

"Basme belaruse". Ilustrații. Acuarele, guaș, 30x40, 1988.

Lucrări de șevalet:

"Capul unui om bătrîn", cărbune, sanguina,
"Viticultorul", ulei pe pînză,
"Studentul", tempera,
"Cap de femeie", studiu.

S-a stins din viață la 16 septembrie 2001.

Settlements of Moldova and Diaspora

Bilicenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
773 locuitori

Bilicenii Noi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile lipovanca, Bilicenii Noi, Mîndreștii Noi. Localitatea se află la 15 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Bilicenii Noi a fost atestat documentar în anul 1925.

Read more