Semionova Iulia

Iulia Semionova ‒ scenarist, publicist.

Născută la 23 noiembrie 1957 în oraşul Voronej, Rusia, într-o familie de jurnaliști. A absolvit Institutul de Pedagogică de Stat „I. Creangă" din Chişinău în anul 1980. A predat la școală, apoi în perioada 1981-1983 a fost şefă a secţiei la ziarul „Feroviarul Moldovei", pe parcursul anilor 1983-1991 a fost corespondent literar la ziarul „Tinerimea Moldovei" (de limbă rusă), iar apoi a colaborat cu ziarele: „Nezavisimaia Moldova", „Argumentî i factî" din Republica Moldova, „Moldavskie vedomosti", „Makler". Din anul 1995 predă istoria teatrului și istoria literaturii universale la Liceul Teatral Orăşenesc, scrie, de asemenea, scenarii pentru serbările de la liceu.

Deja în primul an de facultate articolele, eseurile scrise de ea încep să fie publicate, primul ei redactor fiind Alexandra Iunco. Scrie proză (inclusiv sub pseudonimul Iurie Samburschi), în colaborare cu A. Iunco. Traduce piese. A lansat cîteva cărți. Pentru Iulia Semionova jurnalismul este una din ramurile literaturii, de aceea materialele ei sînt apreciate, iar stilul ei de a scrie este recognoscibil.

A publicat o colecție de poezii în antologia „Ramura Ierusalimului" (2000), a colaborat în calitate de traducător cu revista „Alunel". Împreună cu N. Lebedev a scris scenariul pentru filmul „Izvorul şerpilor" (1997, regia N. Lebedev). Sub pseudonimul Vasilicovskaia a scris scenarii pentru emisiuni umoristice televizate „Şiş-laboratoria", „Cioara albă". Muzicalul ei „U nas v Kasrilovke", alcătuit în baza scrierilor pentru copii al lui Sholem Aleichem, pus în scenă la Chișinău (de regizorul Iu. Harmelin). Membră a Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova.

Filmografia:

Scenarii:

„Izvorul şerpilor", 1997, studioul „M. Gorki"

Un ciclu de emisiuni umoristice:

„Şiş-laboratoria", 1997-1998,
„Cioara albă", 1999.

Settlements of Moldova and Diaspora

Hruşova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1064 locuitori

Hruşova este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Chetroasa, Ciopleni şi Hruşova. Satul Hruşova este situat la o distanţă de 24 km de oraşul Criuleni şi la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Hruşova constituie 1064 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hruşova datează din 5 mai 1618.

Read more