Zagorschi Vasili

Zagorschii Vasilii Gheorghe − compozitor şi pedagog. Artist al Poporului din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1982), profesor (1983).

Născut la 27 februarie 1926 în satul Caramahmed (azi Şevcenco), raionulul Chilia, regiunea Odessa. A absolvit Conservatorul de la Chișinău, clasa de compoziţie a profesorului L. Gurov (1952). Din 1947 este profesor la Conservator. A activat în calitate de membru al Consiliului Muzical UNESCO. Din 1955 compune muzică pentru filmele moldoveneşti.

Filmografia:

„Melodii moldoveneşti” (1955) în colaborare cu Şico Aranov,

„Fugit de sub escortă” (1964),

Mariana” (1967),

Riscul” (1970),

Podurile” (1973),

Agentul serviciului secret” (1978),

„Prietenie bărbătească” (1982),

„Trece lebăda pe ape” (1982),

Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo” (1985) − 3 episoade.

Settlements of Moldova and Diaspora

Baurci

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
556 locuitori

Baurci este un sat din cadrul comunei Chircăieştii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 556 de oameni. Satul Baurci a fost menționat documentar în anul 1924.

Read more