Sobor Eugen

Eugen Sobor ‒ scenarist, producător, politician, politolog.

Născut la 7 martie 1942 în satul Mereşeni, raionul Hîncești, Republica Moldova. După absolvirea şcolii medii devine student la Universitatea de Stat din Chișinău, la Facultatea de Filologie, iar apoi îşi continuă studiile la Academia de Științe Sociale din Moscova, la Facultatea Ştiințe Politice.

În anii 1964-1974 este activist comsomolist în Moldova, înaintînd pe scara ierarhică de la instructor pînă la prim-secretar al Comitetului Orăşenesc al Comsomolului din Moldova. Apoi a trecut la muncă de partid, începîndu-şi cariera în calitate de secretar al Comitetului Raional Lenin a orașului Chișinău și încheindu-şi-o în funcţia de şef al Departamentului Cultură al Comitetului Central al PCM (1974-1987). Colaborează în calitate de scenarist cu Studioul Cinematografic „Moldova-film". Este membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

În anul 1988, Eugen Sobor a fost numit președinte al Comitetului de Stat pentru Cinematografie, iar din anul 1989 – Ministru al Culturii RSSM, începînd cu anul 1990 ocupă funcţia de secretar al Comitetului Central al PCM.

După destrămarea Uniunii Sovietice și interzicerii Partidului Comunist din Republica Moldova, Eugen Sobor a activat în domeniul afacerilor, deschizîndu-şi propria firmă „Pico" (1990-1994). În 1993 a fost numit director general al Centrului Național al Cinematografiei Republicii Moldova.

În anul 1997 a fost ales copreședinte al Partidului Social-Democrat Unit al Moldovei (PSDUM) și a devenit membru al Consiliului Prezidențial (în perioada cînd președinte al Republicii Moldova era Petru Lucinschi). În 1998 în cadrul blocului „Speranţa" Sobor a participat la alegerile parlamentare, iar în 1999 a devenit membru activ și unul dintre liderii organizații publice „Republica".

În anul 2001 E. Sobor a devenit unul dintre fondatori și director al ziarului independent „De facto", care pe parcursul a circa 5 ani a apărut în limbile română/moldovenească şi rusă, transformat, mai tîrziu, în Portalul Informaţional-analitic AVA.MD.

În anul 2004 Eugen Sobor a fost ales, iar în 2008 reales președinte al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

Filmografia:

„Am onoarea", 1986 ‒ documentar,
„Ispita cu libertatea", 1989 ‒ documentar,
„Mantaua lui Stalin", 1990 ‒ documentar,
„Spuneţi numele", 1991 ‒ documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Surchiceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Read more