Popa Vasile

Vasile Popa ‒ redactor, scenarist.

Născut la 9 august 1933 în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca Moldova. A absolvit Institutul Pedagogic de Stat „I. Creangă" din Chişinău în anul 1956. În anii 1957-1967 ‒ redactor la Secţia de filme documentare a studioului „Moldova-film". V. Popa a fost primul redactor-şef al studioului „Telefilm-Chişinău", de la fondarea studioului în anul 1959 şi pînă în anul 1976, activînd în aceeaşi calitate şi în cadrul Televiziunii Naţionale. Pe parcursul anilor 1976-1987 a fost director al Casei Republicane a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

A realizat numeroase scenarii de filme documentare şi sociale la „Moldova-film" şi „Telefilm-Chişinău". Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmografia:

„Moldova-film":

„Pămîntul soarelui darnic", 1964, documentar,
„Claca", 1968, documentar,
„Elena Strujuc", 1977, documentar,
„Viaţa pe pămînt", 1977, documentar,
„A întoarce pe omul din el", 1978, documentar.

„Telefilm-Chişinău":

„Întîlniri de neuitat", 1967, documentar,
„Melodiile prieteniei", 1968, documentar în colaborare,
„Praga iarna", 1968, documentar, în colaborare,
„Melodiile Bugeacului", 1968, film-concert, în colaborare,
„Zorile nistrene", 1969, film-concert, în colaborare,
„Un cadou pentru mama", 1973, documentar,
„Locul tău în viaţă", 1977, documentar,
„Sigla tiraspoleană", 1979, documentar,
„Grijile directorului", 1980, documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Ghiliceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1766 locuitori

Ghiliceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucioaia, Ghiliceni și Cucioaia Nouă. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1766 de oameni. Satul Ghiliceni a fost menționat documentar în anul 1495 cu denumirea Hrișani.

Read more