Poliuhov Nicolai

Nicolai Poliuhov ‒ filmolog, redactor, pedagog.

Născut la 19 februarie 1936 în oraşul Samarkand, Uzbekistan. a absolvit Universitatea de Stat din Chişinău în anul l958. Studiile de masterat la specialitatea „Filmologie" le-a urmat la Institutul „M. Rîlschi" de la Kiev (1968). Prima sa lucrare ştiinţifică, din cele 60 publicate, a apărut încă în anii studenţiei.

Cariera şi-a început-o în calitate de jurnalist la redacţia ziarului „Moldova Sovietică". În anii 1973-1976‒ colaborator ştiinţific superior, apoi în 1976-1979 şef al sectorului Teatru şi Cinematografie al secţiei Etnografie şi Studiere a Artelor a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Pe tărîm pedagogic activează în anii 1969-1972 în calitate de lector superior, iar începînd cu anul 1972 este docent al Catedrei de filozofie a Institutului Politehnic. Din anul 1981 este şef al Catedrei de istorie a artelor la Institutul de Arte „G. Muzicescu". Docent la instituţiile superioare de învăţămînt de la Comrat şi Tiraspol. Membru al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Membru al Comitetului de Conducere al Uniunii Cineaştilor din 1972. A scris numeroase publicaţii, recenzii şi articole despre cinematografia Republicii Moldova.

N. M. Poliuhov este fondatorul și primul conducător al Departamentului Teatru și Cinema din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, lucrează la studioul „Moldova-film", conduce departamentele din cadrul Uniunii Cineaștilor şi Jurnaliștilor din Republica Moldova şi Colegiul de redacție scenaristică a Întreprinderii de Stat Cinematografie a republicii. El este, de asemenea, organizatorul și primul rector al Universităţii Cinematografice Publice și membru al numeroaselor consilii naționale pentru cultură și artă, membru activ al unei serii de fundații, organizații non-guvernamentale internaționale.

Timp de cincisprezece ani N. Poliuhov a fost redactor, prezentator și autor al emisiunii „Dialoguri despre filme" la Televiziunea Națională a Republicii Moldova. Articolele lui de autor au fost prezentate într-o serie de monografii colective și enciclopedii.

Settlements of Moldova and Diaspora

Băneştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Read more