Chistruga Ion

Ion Chistruga ‒ regizor, operator, scenarist.

Născut la 11 decembrie 1951 în comuna Sculeni, raionul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie la Chişinău, în anul 1969. Din anul 1972 a început să activeze la studioul „Moldova-film" în calitate de fotograf în echipele de filmare, asistent de operator, operator al filmelor de animaţie, operator al filmelor documentare.

Pe parcursul anilor 1989-1997 a activat la studiourile: „Belarusfilm", „Mosfilm", la studioul „M. Gorki" de la Moscova şi prin contracte în cadrul echipelor de filmare ale altor studiouri.

În anul 1997 se întoarce în Republica Moldova şi activează în baza contractelor la „Moldova-film" în calitate de operator şi regizor al filmelor de ficţiune şi documentare. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Din anul 2011 nu lucrează la „Moldova-film".

S-a stins din viață pe 8 noiembrie 2018.

Premii şi titluri:

2002 ‒ titlul de „Om emerit",
2010 ‒ a fost decorat cu „Ordinul Republicii pentru filmul „Golgota Basarabiei".

Filmografia:

„Acum e singur", 1997, documentar ‒ operator,
„Meşteşugul strămoşilor", 1998, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„Moldova în situaţii extremale", documentar, 1999 ‒ regizor-operator,
„Respiraţie artificială", 2001, documentar ‒ regizor-operator,
„Bine aţi venit în Moldova", 2002, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„O scrisoare pe internet", 2003, documentar ‒ regizor-operator,
„Ştefan cel Mare ‒ ctitorul ţării", 2004, documentar ‒ scenarist, regizor-operator,
„Jana", 2004, artistic ‒ operator în colaborare,
„Dacii şi romanii", 2005, documentar ‒ regizor-operator,
„Moldova astăzi", 2006, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„Romanii şi popoarele migratoare", 2006 ‒ regizor-operator,
„Crearea statului medieval Ţara Moldovei", 2006, documentar ‒ regizor-operator,
„Alexandru cel Bun", 2006, documentar ‒ regizor-operator,
„Pămînt dionisiac", 2007, documentar ‒ regizor-operator,
„La răscrucea destinelor", 2007, documentar-artistic ‒ scenarist, regizor-operator.

Ediţii speciale:

„Moldova în ecoul evenimentelor", № 1, 2, 3, 4, 5, regizor-operator,
„El a mers după soare", 2008, film-portret al regizorului V. Gagiu ‒ operator,
„Golgota Basarabiei", 2010, documentar ‒ regizor-operator.

Settlements of Moldova and Diaspora

Molochișul Mare

Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
787 locuitori

Molochișul Mare este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 116 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mare alcătuia 787 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mare a fost menționat documentar în anul 1727.

Read more