Suhomlinov Anatol

Anatol Suhomlinov – operator.

Născut la 17 martie 1909 în or. Novosibirsk, Rusia. Îşi începe activitatea de creaţie la studioul de filme documentare din Novosibirsk, apoi activează la studioul de filme din Sverdlovsk, iar începînd cu anul 1958 şi pînă în anul 1969 lucrează în calitate de operator şi regizor la studioul „Moldova-film". A colaborat şi cu studioul „Telefilm-Chişinău".

Laureat al Premiului de Stat din URSS, membru Uniunii Cineaştilor din URSS şi Republica Moldova.

A decedat pe data de 28 septembrie 1981, la Chişinău.

Filmografia:

Documentare şi sociale:

„Accidente rutiere", 1958, social,
„Apostolii demascaţi", 1959,
„Zile de neuitat", 1959, în colaborare,
„Trăiau doi prieteni", 1959, social,
„Cînd inimile cîntă", 1960, în colaborare,
„Lîngă vechea cetate", 1960,
„Reconstrucţia viilor în colhozul "Biruinţa"", 1960, social,
„Aici s-a editat "Iskra"", 1961,
„Combrigul legendar", 1961,
„Cu lira nordică", 1962,
„La izvoarele marii prietenii", 1962,
„Joc", 1963,
„Asfaltul fierbinte", 1963, social,
„La Moldova e vara", 1964, regizor-operator,
„Aici eşti aşteptată", 1964, social,
„Fraţi de cruce", 1965,
„Cer senin", 1965, social,
„Întoarce-te, Ana", 1965,
„Vieri din neam în neam", 1966, în colaborare.
„Cu sărbătoarea, Moldovă!", 1967,
„Învăţămîntul public", 1967, social,
„Grădinile "palmeta" în Italia", 1967.

Spectacole filmate la Televiziunea Naţională:

„Copii şi merele", 1964, film-spectacol al teatrului „Luceafărul", în colaborare,
„Să nu-mi faceţi bine", 1966, film-spectacol după piesa lui G. Malarciuc, montat la Teatrul muzical-dramatic.

Animaţie:

„Capra cu trei iezi", 1968,
„Punguţa cu doi bani", 1969.

Settlements of Moldova and Diaspora

Florica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Read more