Nicolschi Ghenadie

Ghenadie Nicolschi ‒ operator de cinema.

S-a născut pe 15 decembrie 1947 la Chişinău, Republica Moldova. Activitatea în cîmpul muncii şi-o începe din anul 1964 în calitate de mecanic auto, apoi îşi satisface serviciul militar, iar după demobilizare în anul 1969 se angajează la studioul „Moldova-film", unde îşi începe cariera artistică în calitate de asistent de operator. În anul 1973 este transferat tot în calitate de asistent de operator la studioul „Telefilm-Chișinău". În anul 1979 absolveşte Facultatea de Operatori de la VGIK din Moscova. În perioada anilor 1976-1986 activează la studiul „Telefilm Chișinău", precum şi la studioul „Moldova-film", realizînd filme documentare şi muzicale. Membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

Filmografia:

„La întrecere – truditorii Moldovei", 1975, documentar

„Drag mi-i plaiul meu natal", 1976, documentar

„Luminiţa", 1976,

„Izvorul şi cîntecul", muzical, 1976,

„Bălţi", 1977,

„Şi iarăşi cursa", 1977,

„Prin acordul intergospodăresc", 1977, documentar,

„Alunecarea pe muchie", 1978, documentar,

„Starturile speranţei", 1978,

„Poetul Emilian Bucov", 1978, documentar,

„Pichetele seismice", 1978, documentar,

„Legenda despre dragoste", 1979,

„Simfonia culorilor", documentar 1979,

„Noi cîntăm şi desenăm", 1979, film-concert,

„Treptele urcării", 1980, documentar,

„Grigore Vieru. Aproape", 1980,

„Găseşte-şi vocaţia", 1981, documentar,

„Simţul datoriei", 1981, documentar,

„Cîntă Anastasia Lazariuc", 1981, muzical,

„Cîntecele lui Constantin Rusnac", 1981, muzical,

„Trei lecţii de bunătate", 1982, documentar,

„Maeştrii artei moldoveneşti", 1982, documentar,

„Toţi la start", 1982, documentar,

„Lumea atracţiilor tale", 1983,

„A conduce nu e prea uşor", 1983,

„Rădăcinile pîinii", 1983,

„Soarta mea e graniţa", 1984,

„Hotărăşte brigada", 1985,

„Plugarul", 1985,

„La şcoala de meserii ‒ prin concurs", 1985,

„Hora satului", 1986,

„Vremea speranţelor", 1986.

Settlements of Moldova and Diaspora

Berlinţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1559 locuitori

Berlinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berlinţi şi Caracuşenii Noi. Satul Berlinţi este situat la o distanţă de 14 km de oraşul Briceni, la 12 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Prima atestare documentară a satului Berlinţi datează din septembrie 1671. La acea  dată satul se numea Bîrlinţi şi era în componenţa ţinutului Hotin.

Read more