Barbă Iosif

Iosif Barbă – operator şi regizor de animaţie, fondator al primului studio de desen animat pentru copii „Floricica", profesor, pictor, veteran.

S-a născut la 1 august 1921 în oraşul Tașkent, Uzbekistan. În anul 1941, după încheierea studiilor la Şcoala Militară de Aviaţie din Gomel a fost înrolat în rîndurile armatei, a participat la război. După demobilizare în anul 1946 s-a stabilit сu traiul la Chișinău, unde a lucrat în calitate de fotoreporter. Din anul 1949 a condus studioul de fotografie de la Palatul Pionierilor din Chişinău.

Timp de trei ani a studiat la Facultatea de Fizică și Matematică, la Universitatea de Stat din Rostov, pînă în anul 1956. În anii 1960-1963 a lucrat în calitate de asistent operator la studioul „Moldova-film", în aceeași perioadă, a absolvit Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creanga" din Chişinău.

Pe parcursul anilor 1963-1967 Iosif Barbă a condus Studioul de Fotografie şi Cinema la Palatul de Pioneri din Krasnodar (în prezent: Centrul Regional de Dezvoltare Creativă și Educație Umanitară).

Se mută împreună cu familia: soția și cei doi fii, din nou, la Chișinău. Împreună cu Victoria Barbă pun bazele Studioului de Filme în Desen Animat pentru Copii, iniţial, pentru amatori „Floricica" (1967), căruia mai tîrziu i-a fost atribuit statutul de Asociaţie de Cinema Profesională, în cadrul Studioului Cinematografic „Moldova-film". La Studioul „Floricica" au fost create circa 100 de filme, multe dintre care au fost apreciate pe plan internaţional, acordîndu-li-se premii la festivalurile de film de desene animate pentru copii.

Din anul 1970 pînă în 1995, I. Barbă activează în calitate de director și operator al Studioului Cinematografic „Moldova-film". Membru al Uniunii Cineaștilor din URSS și Republica Moldova.

Pentru muncă îndelungată şi rodnică în cinematografie, contribuţie substanţială la educarea şi promovarea tinerelor talente şi profesionalism înalt regizorului-operator al Studioului de Filme în Desen Animat „Floricica", Chişinău, Dlui Iosif Barbă, i-a fost conferită în anul 1997 medalia „Meritul Civic".

S-a stins din viaţă la 9 noiembrie 2011 la Chișinău, a fost însă înmormîntat la Moscova.

Filmografia:

Operator:
„Tramvaiul bun", 1970,
„Fetiţa şi delfinul", 1971,
„Puiul de barză Kici", 1971 ‒ animaţie,
„Legenda", 1972,
„Poştaşul", 1974,
„Povestea de iarnă",1975,
„În port", 1976,
„Dăruie căldură", 1976,
„Micul trompetist",1976,
„Toboşarul", 1976,
„Fidelitatea", 1976,
„Viaţa este marea", 1977 ‒ animaţie
„Dacă crezi în poveste", 1978 ‒ animaţie,
„Răsplata", 1978 ‒ animaţie,
„Salut, festivalule!", 1978 ‒ animaţie,
„A sosit circul!",1978 ‒ animaţie,
„Romanţa", 1978 ‒ documentar,
„Puţin despre general", 1978 ‒ documentar,
„Dacă crezi în poveste...", 1978 ‒ animaţie,
„Puiul de barză Pătăţelul", 1979 ‒ animaţie
„Alo, vă ascult", 1980,
„Luminiţa de sub acoperiş",1980 ‒ animaţie,
„Fluturaşii poştaşi", 1980 ‒ animaţie,
„Mărţişor ‒ sărbătoarea primăverii", 1980 ‒ animaţie
„Copii, soarele şi zăpada", 1981 ‒ animaţie,
„Vă aşteptăm la primăvară", 1981,
„Călătoria de Anul Nou", 1981,
„Te salut, pîine!", 1982 ‒ animaţie,
„Opriţi trenul!", 1982,
„În jurul Pămîntului, în jurul Lunii", 1982,
„Şi acea dragoste ţi-o dărui", 1983,
„Atingerea", 1984 ‒ animaţie,
„Floricica", 1984 ‒ documentar,
„Amintirea", 1984 ‒ animaţie,
„Bine aţi venit!", 1984 ‒ animaţie
„Dacă generalii întregului glob", 1985 ‒ animaţie,
„Şi dansau în acea noapte stelele", 1985 ‒ animaţie,
„Onomastica Carolincăi", 1986,
„Ei locuiesc alături", 1986,
„Născoceşte, puştane o minune", 1986 ‒ film,
„Să dărui căldura sufletului altora", 1987 ‒ film,
„Reîntoarcerea", 1987 ‒ film,
„Copiilor le place să deseneze, copii vor desena", 1987 ‒ documentar,
„Cad frunzele, cad", 1987 ‒ film,
„Podul stelelor", 1988 ‒ film,
„A fost odată ca niciodată iarna», 1988 ‒ film,
„De unde vin ploile", 1988 ‒ film,
„Drumeţul fermecător", 1989,
„Fantezie cosmică", 1989,
„De serviciu toată luna aprilie", 1989 ‒ animaţie,
„Alo, Laplandia?!",1990 ‒ animaţie
„Insula din Marea de Turcoaz" ‒ 1990,
„Călătorie în vara desenată" ‒ 1990,
„Şi-a dăruit dimineaţa o poveste", 1991 ‒ animaţie,
„Iepuraşul din ianuarie", 1991 ‒ animaţie.

Regizor:
„Dacă crezi în poveste...", 1978 ‒ animaţie,
„Copii, soarele şi zăpada", 1981 ‒ animaţie,
„Călătoria de Anul Nou" ‒ 1981,
„Opriţi trenul!", 1982 ‒ animaţie,
„Floricica", 1984 ‒ documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Slobozia-Măgura

Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
433 locuitori

Slobozia-Măgura este un sat din cadrul comunei Bursuceni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la o distanţă de 41 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 433 de oameni. Satul Slobozia-Măgura a fost menționat documentar în anul 1803.

Read more