LUME

Grupul Vocal LUME s-a format în septembrie 2010, datorită cîntecului Lume hai la vot (interpreţi: Irina Tarasiuc și Eduard Lopatenco), care îi încuraja pe toţi să meargă la alegeri şi să-şi dea votul, astfel îndeplinindu-şi datoria civică. Atunci acest cîntec a fost unul de succes, avînd mare priză la publicul larg. După o asemenea reacție a oamenilor la tandemul creativ Irina Tarasiuc și Eduard Lopatenco, ei au decis să continue să creeze și nu doar în duet, ci împreună cu Sergiu Covalschi.

Ideea de a numi trupa ‒ LUME a fost lansată de Sergiu Covalschi, care a ţinut să sublinieze că „aşa cum a pornit, luîndu-şi avînt corabia, ÎN şi SPRE LUME, tot astfel trebuie să se numească grupul". Aceasta este preistoria creării trioului: Irina Tarasiuc, Sergiu Covalschi și Eduard Lopatenco. După piesa Lume hai la vot, deja trioul a lansat o nouă melodie ‒ Anul Nou, lume.

Una dintre cele mai importante piese ale Grupului Vocal LUME, care a devenit carte de vizită a grupului, dar și unul dintre cîntecele preferate ale patrioților Moldovei ‒ Da, sîntem moldoveni. Apoi a mai apărut un hit – I snova leto, clipul pentru acest cîntec fiind filmat în Turcia. După aceea grupul LUME a încetat să existe ca trio, redevenind duet: Irina Tarasiuc și Sergiu Covalschi.

Duetul LUME a realizat compoziţii împreună cu Artistul Poporului din Republica Moldova Constantin Moscovici ‒ Ciki vesna și Letneea zapecanca. Paralel cu activitatea Grupului Vocal LUME, Irina Tarasiuc are și proiecte solo, participă la concursul Eurovision, dar şi la alte concursuri internaționale, creează videoclipuri și cîntece: Za ruki și Ostaiusi.

Grupul Vocal LUME compune muzica și versurile pentru cîntecele sale, atît în limba rusă, cît și în limba moldovenească. Creaţia Grupului Vocal LUME se axează pe patriotism, accentuînd cele mai importante valori spirituale, morale şi sociale ale țării, vieţii și oamenilor, în general, creînd totodată compoziții pozitive şi lejere.

Settlements of Moldova and Diaspora

Şofrîncani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Read more