Creţu Sergiu

Sergiu Crețu - țambalagiu, autor de prelucrări şi creaţii muzicale originale în stil popular. S-a născut la 5 ianuarie 1947, la Furmanca, regiunea Odesa, fosta plasă Chilia Nouă, jud. Ismail. A urmat Şcoala mediede muzică din Slobozia, Tiraspol (1962-1964), apoi Şcoala medie de muzică Ştefan Neaga din Chişinău (1964-1966), cu T. Roşcovan, şi la Institutul de Arte G. Musicescu

Din Chişinău (1966-1971), cu Ion Grosu (ţambal). Cîntă în ansamblul Alunelul, în Orchestra de muzică populară şi de estradă a Radioteleviziunii (1967-1971) şi Orchestra de muzică populară „Folclor" a Radioteleviziunii (1971-1989) din Chişinău; director artistic al Orchestrei „Tinereţea" a Centrului tineretului (1989-1991) şi ţambalagiu în Orchestra de muzică populară „Fluieraş" a Filarmonicii din Chişinău (din 1991). A înregistrat la Radio Chişinău muzică populară: „Baladă", „Melodii ciobăneşti", „Doina", „La vatra părintească", „Melodie de dor" etc. Maestru al artei din Republica Moldova (1995).

Sergiu Creţu este un excelent instrumentalist, autor de inspirate creaţii pentru ţambal şi orchestră, precum şi de minunate aranjamente şi prelucrări de melodii de origine populară, animator şi dirijor de orchestră. Despre stilul ţambalagiului din Furmanca, muzicologul I. Păcuraru scria aşa: „Ţambalul lui sună expresiv, moale, catifelat, de parcă emiterea sunetului nici nu s-ar produce prin percutarea corzilor cu ciocănelele. Interpretul ştie să obţină timbrul şi valenţele de care are nevoie, iar tehnica lui avansată întotdeauna este subordonată necesităţilor de a exprima mesajul autentic: dorul, diversele stări de bucurie, melancolie, voie bună, etc". Aprecierile muzicologului I. Păcuraru însoţesc două CD-uri cu genericul „Niciodată aşa dor mult", apărute mai mulţi ani în urmă, cu 32 de melodii interpretate la ţambal de către S. Creţu, acompaniat de orchestra de muzică populară.

Settlements of Moldova and Diaspora

Crasnencoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1763 locuitori

Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.

Read more