Ciubaşenco Alexei

Сiubaşenco Alexei ‒ redactor, scenarist.

Născut la 14 octombrie 1937. A absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău (1960) și Școala Superioară de Partid de pe lîngă Comitetului Central PCUS de la Moscova (1972). Îşi începe cariera în calitate de redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei", apoi devine redactor al revistei „Columna". Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

În anii următori deține funcții importante de conducere: este numit redactor-șef al ziarului „Chișinăul de seară", apoi director al studioului cinematografic „Moldova-film" şi de președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Era preocupat, îndeosebi, de literatură și artă, astfel încît marea majoritate a articolelor şi recenziilor lui erau pe aceste teme, a scris şi scenarii pentru filme documentare, care au fost realizate la studioul cinematografic „Moldova-film". El este autorul primului Ghid al fotbalului din Republica Moldova, fiind şi primul președinte al Federației Jurnaliștilor Sportivi din Moldova, succesoarea căreia este actuala Asociaţie a Presei Sportive din Moldova (APSM). A. Ciubaşenco a contribuit şi la crearea Agenției „Infotag".

În anul 1997 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii" pentru activitatea îndelungată şi prodigioasă în domeniul ziaristicii, contribuţia substanţială la propagarea valorilor spirituale şi morale, inclusiv la promovarea tinerilor ziarişti.

A murit în anul 2008 la Chișinău.

Filmografia:

„Postul Nr 1", „Moldova-film", 1982 ‒ documentar ‒ scenarist,
„Înfrăţiţii", „Moldova-film", 1984, documentar ‒ scenarist în colaborare,
„După nai vin feciorii",,Moldova-film", 1984, documentar ‒ scenarist în colaborare.

Settlements of Moldova and Diaspora

Negurenii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Read more