Baracci Petru

Artist al Poporului din Moldova, Petru Baracci s-a născut la 25 iulie 1929 în oraşul Bolgrad, (regiunea Odesa din Ucraina de astăzi). El aparţine generaţiei postbelice a actorilor teatrului moldovenesc, care au aderat la trupa sa după absolvirea Institutului de Teatru din Leningrad „A. N. Ostrovskii” în 1952. Colegii de facultate i-au fost Constanţa Tîrţău, Gheorghe Siminel, Valeriu Cupcea, Vera Breeru. Toţi aceşti actori, au început să joace atît în scenele teatrelor, cît şi în filme, iar G. Siminel şi B. Breeru au însușit şi profesia de regizor.
Petru Baracci a fost primul din această promoţie care a venit în cinematografia moldovenească. A debutat ca actor în filmul „Melodii moldoveneşti” care a fost filmat încă în 1955 la studioul de cronică cinematografică de la Chișinău, în rolul jurnalistului Costache, un fel de ghid prin Republica Moldova.

Odată cu venirea în filmul moldovenesc a lui Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Vasile Pascaru, Iacov Burghiu, Vasile Brescanu, după absolvirea VGIK-ul se filmează activ în peliculele lor. S-a filmat în rolul ofiţerului de jandarmi în primul film al lui Emil Loteanu „Aşteptaţi-ne în zori” (1963).

Petru Baracci este cunoscut, de asemenea, ca profesor, docent, care a pregătit o generaţie întreagă de actori ai cinematografiei şi teatrului moldovenesc, precum şi în calitate de preşedinte al Uniunii Teatrale din Moldova. A decedat în 2010.

Filmografia:

„Melodii moldoveneşti” (1955) − Costea,
Aşteptaţi-ne în zori” (1963) − ofiţer,
Ultimul haiduc” (1972) – directorul închisorii,
Dimitrie Cantemir” (1973) − boierul,
Toate probele sunt contra lui” (1974) − Rotaru,
„Durata zilei” (1974) − Grozavu,
„Calul, puşca şi nevasta” (1975) − boierul Manea,
„Ce-i trebuie omului” (1975) − Ciumac,
„Nimeni în afară de tine” (1976) – stăpînul brutăriei,
Pe urmele fiarei” (1976) − voievodul,
Făt-Frumos” (1977) – fratele mai mare al Ilenei-Cosînzeana,
Cînd ai alături un bărbat” (1977) − Аntoşa,
Cetatea” (1978) − Oţep,
„Suspectul” (1978) – preşedintele sovietului,
„Întîlnirea cu Paganini” (1979) – moş Toma,
Şi va veni ziua” −(1969) − Ungureanu,
Pregătirea de examen” (1979) – rol episodic,
„La hotarul lunii iunie” (1982) − Bostan,
„Trece lebăda pe ape” (1982) – Iacob Pajur,
„Prietenie bărbătească” (1982) – Petre Sîrbu,
„Vîrsta de argint” (1983),
Nesfîrşita lună a Căuşului” (1984) − Toma Vieru,
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo” (1985) – rol episodic,
Pichetul liniştit” (1985) − Nesteriuc.

Settlements of Moldova and Diaspora

Şofrîncani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Read more