Ciocoi Gheorghe

Ciocoi Gheorghe ‒ poet, publicist, redactor, scenarist, traducător.

S-a născut la 4 august 1942 în satul Cepeleuţi, raionul Ocniţa, Republica Moldova într-o familie de ţărani. În anii 1950-1957 învaţă la şcoala de şapte ani din satul natal, apoi îşi urmează studiile de cultură generală la şcoala din satul Grinăuţi, iar cele superioare la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea de Litere (1960-1965).

Îşi începe activitatea în calitate de colaborator, apoi devine şef de secţie la ziarul „Moldova socialistă" (1964-1978), este secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1986-1987), redactor-şef adjunct al săptămînalului „Viaţa satului"(1987-1997), unde semnează cele 59 de „Caiete de cultură" ‒ profiluri artistice sub formă de eseu, consacrate personalităţilor artistice marcante: G. Bacovia, L. Blaga, M. Eminescu, T. Arghezi, G. Enescu, C. Brâncuşi, V. Cupcea, M. Bieşu, E. Doga, N. Stănescu ş. a. A activat în calitate de scenarist la studioul „Telefilm-Chişinău". Gheorghe Ciocoi a fost preocupat în special de creaţia lui Mihai Eminescu şi Constantin Stamati, evocîndu-le creaţia în mai multe cicluri.

Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (1964). Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971).

Primele încercări literare datează din perioada studenţiei (1960-1965). Iar volumul de versuri „Constelaţia dragostei"(1970) a fost volumul de debut editorial al autorului. Apoi a urmat o serie întreagă de volume. File din creaţia scriitorului au fost traduse în mai multe limbi: rusă, bulgară, ucraineană, letonă, găgăuză, turkmenă, kirghiză etc.

Poetul s-a ocupat el însuşi de traduceri din poezia universală, a unor asemenea autori precum: Rafael Alberti, Gabriela Mistral, Antonio Machado, Pablo Neruda, Giuseppe Ungaretti, Aleksandr Puşkin, Ana Ahmatova, Eduardas Mejelaitis, Iustinas Marţinchiavicius, Andrei Voznesenski, Liliana Stefanova ş.a.

Gheorghe Ciocoi şi-a pus umărul la fondarea Casei-muzeu „Constantin Stamati" din satul Ocniţa, raionul Ocniţa. În colaborare cu compozitorul Constantin Rusnac a lansat cîntecul-invitaţie „Teiul lui Stamati", care a devenit cartea de vizită a muzeului.

Titluri şi premii:

  • 1983 ‒ premiul revistei „Smena" (Moscova),
  • 1992 ‒ titlul onorific „Maestru Emerit al Artei",
  • 1999 ‒ medalia „Mihai Eminescu",
  • 2012 – Ordinul „Gloria Muncii".

Filmografia:

„Primăverile lui Ştefan Hasta", „Telefilm-Chişinău", 1982 ‒ documentar.

Settlements of Moldova and Diaspora

Săseni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1758 locuitori

Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu și Săseni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Călărași și la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1758 de oameni. Satul Săseni a fost menționat documentar în anul 1437.

Read more