Section filter

Negoiţă Iurie

Iurie Negoiţă este un actor de teatru și cinema. S-a născut la 5 noiembrie 1946, în satul Călineşti, raionul Făleşti. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală (GHITIS) din Moscova (1969), specialitatea - actor de teatru şi cinema.

Este angajat în trupa Teatrului Naţional „M. Eminescu" din anul 1969. A interpretat peste 100 de roluri: Romeo în „Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare, Florindo în „Slugă la doi stăpîni" de C. Goldoni, A. Puşkin în „Paşii comandorului" de A. Korostîliov, Genarul în „Corbul" de C. Gozzi, Valentin în „Tata" şi preşedintele în „Pomul vieţii" de D. Matcovschi, Vaska Pepel în „Azilul de noapte" de M. Gorki, Cleant în „Tartuffe" de Moliere, Sher Khan în „Mowgli" de R. Kipling, Bertrand în „Vecina de alături" de P. Chesnot, Weikopf în „Ghetou" de J. Sobol, personajul 1 în „Uşa" de M. Vişniec, guvernatorul în „Suflete moarte" de N. V. Gogol, craiul în „Harap-Alb" de I. Creangă ş.a. În 1983 este distins cu titlul onorific de artist emerit. În 2003-2006 a fost director general al Teatrului Naţional „M. Eminescu".

Iurie Negoiţă se află în teatru timp de 42 de ani. A ocupat funcția de director al Naţionalului, a încercat să salveze instituţia, conferindu-i un alt statut. A montat piese de Andrei Strîmbeanu, Ibsen, Maeterlink şi alţi autori consacraţi.

În ultimele stagiuni a avut mai multe roluri: în spectacolele „Povestea unei nebunii obişnuite" de Petr Zelenka (Jiri), „Cui îi e frică de Virginia Woolf?" de A. Albee (George), „Pomul vieţii" de D. Matcovschi (preşedintele) ş.a. Recent, a jucat rolul primarului în spectacolul „Dragonul" de Evgheni Şvarţ, montat în regia lui Vadim Prodan.

În 2002, artistul poporului Iurie Negoiţă a fost distins cu Premiul UNITEM „Cel mai bun rol masculin" - Bertrand în spectacolul „Vecina de alături", iar în 2003-2004 a fost desemnat drept cel mai bun actor al anului.

În 2006 Iurie negoiță a fost decorat cu Medalia „Ion Luca Caragiale", iar în 2011 cu Medalia „Veniamin Apostol".

Settlements of Moldova and Diaspora

Pervomaisc

Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
677 locuitori

Pervomaisc este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pervomaisc și Constantinovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 677 de oameni. Satul Pervomaisc a fost menționat documentar în anul 1886.

Read more