Show news from...

eye 2363 Views

Orașul Fălești va fi asigurat cu apă potabilă din Prut


Lucrările de construcţie a apeductului din oraşul Făleşti, care va permite asigurarea localităţii cu apă potabilă din râul Prut, vor demara până la finele lunii septembrie. Etapele de activitate au fost recent coordonate de autorităţile locale şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), iar Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat deja 7 mln de lei, ce urmează să fie valorificați până la sfârșitul anului curent.

Reprezentanţi ai administraţiei locale au afirmat că în multe sate din raionul Fălești, dar și în unele localități din raioanele Ungheni și Glodeni, nu există sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Majoritatea locuitorilor sunt nevoiți să se alimenteze cu apă din fântânile de mină.

Potrivit ADR Nord, prin realizarea acestui proiect de dezvoltare se urmărește crearea soluțiilor locale și regionale pe termen mediu și lung pentru asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a circa 18 mii de locuitori din orașul Fălești. "Astfel, se va contribui la dezvoltarea economică, protecția mediului și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Proiectul prevede în perspectivă şi crearea condiţiilor pentru conectarea la apeduct a încă 69 de localităţi din raionul Făleşti şi 5 localități din raioanele Ungheni şi Glodeni", se indică într-un comunicat al Agenţiei.

În urma desfășurării licitației publice, valoarea totală a proiectului de la Făleşti se cifrează la aproximativ 35,4 mln de lei, solicitați din FNDR. Conform planului, lucrările de construcție-montaj în cadrul proiectului urmează să fie realizate în termen de 12 luni. Proiectul va fi implementat integral în decurs de 36 de luni.

Lucrările de construcţie a apeductului Prut-Făleşti au demarat încă în anul 1984, însă nici până în prezent apa potabilă din râul Prut nu a ajuns în casele făleștenilor. Anii trecuți, ADR Nord a implementat în raionul Fălești două proiecte de dezvoltare regională în domeniul aprovizionare cu apă și sanitație. Este vorba de „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut" și „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală". Prin realizarea noului proiect, autoritățile locale din Fălești și-au propus să facă următorii pași pentru a finaliza un program de proporţii, propus decenii în urmă.

Keywords:

apa , Făleşti , Prut

Settlements of Moldova and Diaspora

Vertiujeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1838
Populația:
1825 locuitori

Vertiujeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Vertiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 42 de km Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1825 de oameni. Satul Vertiujeni a fost întemeiat în anul 1838.

Read more