Show news from...

eye 8489 Views

În Liceul teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Donduşeni a fost inaugurată o clasă de şah

La liceul teoretic „Alexei Mateevici” din or. Donduşeni a fost inaugurată o sală de clasă la şah, dotată cu mobilier modern şi echipament, graţie proiectului Academia de şah „Viorel Bologan” şi Ministerului Educaţiei. La solemnitatea, prilejuită de deschiderea clasei de şah, au participat şi au luat cuvîntul directorul  liceului şi oaspeţii de onoare, care au specificat că şahul oferă posibilitatea dezvoltării intelectului fiecărei persoane în parte.

Elevii liceului „Alexei Mateevici” au prezentat un spectacol, cu figuri de şah improvizate, în cadrul căruia au răsunat zicători şi proverbe, cîntece şi poezii despre şah, care este o adevărată gimnastică a minţii. Apoi atît oaspeţii, cît şi profesorii şi elevii liceului s-au îndreptat spre sala de clasă la şah, care a fost deschisă oficial. În clasă pe mesele noi erau aşezate table cu figuri de şah, iar elevii dornici de a juca o partidă imediat au început competiţia.

Clasa de şah inaugurată recent la liceul „Alexei Mateevici” este prima în raion.  În ea elevii instituţiilor de învăţămînt, care practică şahul, vor desfăşura competiţii raionale la proba dată .  Doar şahul este apreciat de oamenii iluştri din lume ca o metodă bună a dezvoltării gîndirii analitice.


Sursa:  tvtvd.3dn.ru

Settlements of Moldova and Diaspora

Băneştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Read more