15 november 2011, 12:39 Contests, exhibitions, projects views 6312
15 november 2011, 12:39 Contests, exhibitions, projects views 6312

Memoria eroilor războiului din Afganistan este înveşnicită la Dondușeni

În războiul din Afganistan cinci bravi băieţi din raionul Donduşeni şi-au pierdut viaţa. Uniunea veteranilor războiului din Afganistan din Republica Moldova a lansat iniţiativa de a înveşnici memoria acestor eroi prin plăci comemorative instalate în şcolile, unde ei au învăţat. La gimnaziul din satul Frasin, raionul Donduşeni, a avut loc careul festiv, prilejuit de deschiderea plăcii comemorative a ostaşului-internaţionalist Gheorghe Rusu, căzut cu moarte de erou în Afganistan.

La mitig au luat cuvîntul Tatiana Vataga, managerul gimnaziului, Valentina Brăducean, profesor de istorie, Ion Ţurcan, preşedintele Uniunii raionale a veteranilor războiului din Afganistan, Mihail Mocanu, preşedintele Uniunii republicane a veteranilor războiului din Afganistan.

Placa comemorativă a fost dezvelită de Diana Rusu, nepoata lui Gheorghe Rusu, elevă în clasa a 6-a. La miting au mai luat cuvîntul Iulia Rusu, diriginta lui Gheorghe Rusu, Nina Juraveţ, şefa Direcţiei de învăţămînt şi Anastasie Pavlov, preşedintele raionului.

Despre copilul şi elevul Gheorghe Rusu acasă şi la şcoală au vorbit sora Valentina şi colegul de clasă Iurie Bantuş. Părintele Alexei, paroh al bisericii „Arhanghelii Mihail  şi Gavriil, a oficiat o slujbă de rugăciune.

În numele veteranilor războiului din Afganistan Ion Ţurcan a dăruit elevilor gimnaziului un radiomicrofon în amintirea despre ostaşul-internaţionalist şi a interpretat un cîntec despre anii de război. Un grup de elevi ai gimnaziului au prezentat, de asemenea, un program de concert în memoria consăteanului lor. La ungheraşul ostaşului-internaţionalist Gheorghe Rusu, la finele careului, au fost depuse flori vii şi aprinsă candela.

Sursa: canalregional.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1974 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrosu și Todireşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Anenii Noi și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1974 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1840.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.