24 february 2016, 16:04 views 8794
Rîpa se va transforma într-un spațiu de odihnă
24 february 2016, 16:04 views 8794

Rîpa se va transforma într-un spațiu de odihnă

După ce a fost transformată într-o groapă de gunoi, rîpa ce traversează satul Ciutești și prin care și-a croit cursul un afluent al rîului Nîrnova, va primi o nouă șansă la viață. Acea zonă degradată din punct de vedere ecologic a început deja să se transforme într-un spațiu de odihnă pentru săteni.

Schimbarea a început recent. Patru familii tinere dintr-o mahala a satului au decis să stopeze stocarea deșeurilor în rîpă. Cum? Să o transforme într-un loc bine amenajat. "Într-o zi, ne-am zis că nu mai vrem să trăim în mizerie și nu trebuie să așteptăm ca cineva să vină să ne facă ordine", povestește Marin Luchian, unul dintre inițiatorii acțiunii respective.

Zis și făcut. Și-au răsuflecat mînecile și au purces la treabă. Pe locul unde, pînă nu demult, erau doar gunoaie, au fost plantați arbori. O punte veche, ce făcea legătura între cele două maluri, s-a transformat într-un podeț amenajat ca la carte. Spațiul curățat a fost îngrădit cu o plasă metalică. Pentru toate acestea, tinerii ciuteșteni au cheltuit circa patru mii de lei din banii proprii.

"În sfîrșit, a apărut o rază de lumină în sat, numai că ar fi și mai bine, dacă mai multă lume ar conștientiza faptul că nu se mai poate de trăit cu gunoiul sub poartă, că trebuie să ne implicăm cu toții în asemenea acțiuni de voluntariat", a menționat, pentru "Expresul", Grigore Stamati, directorul casei de cultură din Ciutești.

"Vrem ca rîpa satului să se transforme, pe viitor, într-un parc frumos, iar oamenii să nu mai arunce gunoiul aici", a mărturisit Marin Luchian. Dînsul a dat asigurări că, împreună cu prietenii lui, Grigore Leahu, Igor Lazăr și Gheorghe Stamati, vor continua acțiunea de curățare a rîpii și a rîulețului de acolo. Doar că așteaptă, în acest sens, o mînă de ajutor și de la autorități. "Dacă în sat ar exista o gunoiște autorizată, probabil că lumea nu ar mai arunca gunoiul la nimereală", a făcut o remarcă Marin Luchian, accentuînd că această sarcină ar trebui să și-o asume primăria, unde a și mers deja cu o propunere de acest gen.

Potrivit sursei citate, primarul Iurie Stamati a salutat inițiativa tinerilor și a promis că va face tot ce-i stă în puteri pentru a redresa situația. Dar, de la vorbe la fapte calea e lungă. "Ne-am obișnuit deja să tot auzim promisiuni de la autorități, dar nimic concret nu se face", a menționat Marin Luchian, după care a punctat: "Chiar și așa, noi vom încerca să scoatem satul din gunoiul în care lumea singură s-a împotmolit. Ne propunem să schimbăm, în primul rînd, mentalitatea oamenilor".

Source: www.expresul.com

Keywords:

rîpa , zona de odihnă , sat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1783 locuitori

Maximovca este un sat și comună din raionul Anenii Noi. Maximovca este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1783 de oameni. Satul Maximovca a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.