17 may 2019, 10:00 Styles of Moldovan dance views 19595
O alee din Republica Moldova, printre cele mai impresionante din Europa
17 may 2019, 10:00 Styles of Moldovan dance views 19595

O alee din Republica Moldova, printre cele mai impresionante din Europa

O alee de castani din oraşul Ungheni se numără printre cele mai impresionante din Europa, cu o lungime de trei kilometri. De-a lungul anilor, a devenit și un punct de atracție pentru turiștii care ne vizitează țara.

Totuși, întreținerea arborilor nu este o misiune ușoară și asta pentru că paraziți le distrug coroanele.

Dacă unele orașe din Moldova se mîndresc cu rîuri și conacuri boierești, Ungheni s-a ales cu o destinație turistică specială – aleea de castani. Așa arăta una din străzile principale din orașul Ungheni, cînd au fost sădiți primii castani. De castanii proaspăt sădiți pe aleea principală, cu aproape 60 de ani în urmă, își amintește și mătușa Teodora, care locuiește în Ungheni de-o viață.

„Noi știm că școala a luat parte la îngrijirea acestor copaci peste tot. La sădit, la îngrijit. Elevii, clar. Copiii mei erau mici, ei au luat parte numai la curățenie".

În această perioadă a primăverii, castanii au înflorit, iar mirosul se răspîndește prin tot orașul.

„Clar lucru, mîndria Ungheniului – castanii".

Primarul de Ungheni spune că aleea este un element de identitate locală. Doar că, în ultima perioadă, arborii sînt atacați de insecte care le distrug frunzele.

Alexandru Ambros, primar de Ungheni: „De vreo zece ani, în Moldova, castanii sînt atacați de molia minieră. De două ori pe an stropim castanii, pentru că acest lucru ne asigură ca să-i păstrăm în forma care este".

Angajații primăriei muncesc de cu zor, timp de cîteva săptămîni, în fiecare primăvară și toamnă pentru a întreține zona verde cu castani.

„Toată brigada noastră, sîntem toți de la primărie și îngrijim și măturăm. Avem mult, avem ne chinuim".

Localnicii spun că aleea este o atracție turistică, doar că mai rar vizitată de cetățenii străini. Astfel că, anul trecut, autoritățile au organizat Festivalul Castanilor.

Alexandru Ambros, primar de Ungheni: „Am avut foarte mulți invitați de peste hotare. Mi se pare absolut normal să promovăm Aleea de Castani, împreună cu alte evenimente de proporții. Tradiția o vom păstra o dată la 2 ani".

Nu doar pe aleea principală din Ungheni veți găsi castani, în tot orașul sînt peste două mii de arbori. Pe parcursul lunii mai, aleea de castani este în floare. Și la Complexul Memorialul „Eternitate" din Chişinău a fost inaugurată o alee de castani, însă mai modestă decît cea din Ungheni.

Source: tv8.md

Keywords:

Alee , Ungheni

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
434 locuitori

Buteşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 10 km de orașul Glodeni şi la 178 km de oraşul Chișinău. onform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Butești a fost menționat documentar în anul 1637.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.