Show news from...

eye 12289 Views

Cereri de a interzice femeilor să ocupe postul de başcan în Găgăuzia?


În Găgăuzia, unii politicieni au exprimat ideea de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Autonomiei, totuşi poporul s-a opus instituirii unei astfel de restricţii.

Despre aceasta a declarat actualul șef al Găgăuziei, Irina Vlah, fiind invitata emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea prezentatoarei dacă a existat o încercare de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Găgăuziei, dacă este această informaţie un mit sau o realitate, Irina Vlah a menționat că o astfel de idee a fost exprimată de un fost deputat, consilier în exercițiu al consiliului municipal Comrat.

„Și cînd ideea a fost exprimată, cineva a crezut, cineva nu a crezut, dar s-a întîmplat ca într-o zi sau două să aibă loc o întrunire a Adunării Populare a Găgăuziei, la care s-a decis amînarea datei alegerilor başcanului. Adică, locuitorii Autonomiei au înțeles că, într-adevăr, regulile jocului se schimbă în mod special pentru o anumită persoană, deoarece se tem de o femeie başcan și vin cu tot felul de metode, căi și posibilități ca femeia-başcan să nu mai fie înaintată pentru acest post. Probabil că, în mintea cuiva, un asemenea gînd se cocea, probabil că au fost şi discutate astfel de intenţii", a declarat Irina Vlah.

Ea a apreciat ideea de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Autonomiei drept una sălbatică, menționînd că locuitorii Autonomiei nici nu doresc să o perceapă.

„Pentru că, dacă vorbim despre familia găgăuză, femeia a fost întotdeauna o autoritate în ea, mama mereu era consultată, iar tatăl mereu aducea salariul acasă şi i-l dădea mamei. La fel se întîmplă şi în familiile noastre. Și în Autonomie există o percepţie normală a femeilor-conducători", a spus başcanul.

Ea a numit drept proastă ideea de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Autonomiei, menționînd că nu se știe în a cărui minte s-a născut această idee.

„Pentru noi, cei din Găgăuzia, nu contează de ce gen este un politician, sînt importante programele, regulile, sarcinile pe care şi le propune acest om politic, posibilitățile pe care le are. Este important dacă o poate face sau nu. Este un palavragiu sau un om de acțiune? Este minunat că oamenii de astăzi au posibilitatea de a compara. Comparația este un lucru foarte important, deoarece astăzi este dificil să impunem ceva oamenilor sau să-i înșelăm", a spus Irina Vlah.

Keywords:

Găgăuzia , femei

Settlements of Moldova and Diaspora

Lingura

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1284 locuitori

Lingura este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Crăciun, Lingura și Popovca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cantemir și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1284 de oameni. Satul Lingura a fost înființat în anul 1910.

Read more