Show news from...

eye 12520 Views

Cereri de a interzice femeilor să ocupe postul de başcan în Găgăuzia?


În Găgăuzia, unii politicieni au exprimat ideea de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Autonomiei, totuşi poporul s-a opus instituirii unei astfel de restricţii.

Despre aceasta a declarat actualul șef al Găgăuziei, Irina Vlah, fiind invitata emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea prezentatoarei dacă a existat o încercare de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Găgăuziei, dacă este această informaţie un mit sau o realitate, Irina Vlah a menționat că o astfel de idee a fost exprimată de un fost deputat, consilier în exercițiu al consiliului municipal Comrat.

„Și cînd ideea a fost exprimată, cineva a crezut, cineva nu a crezut, dar s-a întîmplat ca într-o zi sau două să aibă loc o întrunire a Adunării Populare a Găgăuziei, la care s-a decis amînarea datei alegerilor başcanului. Adică, locuitorii Autonomiei au înțeles că, într-adevăr, regulile jocului se schimbă în mod special pentru o anumită persoană, deoarece se tem de o femeie başcan și vin cu tot felul de metode, căi și posibilități ca femeia-başcan să nu mai fie înaintată pentru acest post. Probabil că, în mintea cuiva, un asemenea gînd se cocea, probabil că au fost şi discutate astfel de intenţii", a declarat Irina Vlah.

Ea a apreciat ideea de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Autonomiei drept una sălbatică, menționînd că locuitorii Autonomiei nici nu doresc să o perceapă.

„Pentru că, dacă vorbim despre familia găgăuză, femeia a fost întotdeauna o autoritate în ea, mama mereu era consultată, iar tatăl mereu aducea salariul acasă şi i-l dădea mamei. La fel se întîmplă şi în familiile noastre. Și în Autonomie există o percepţie normală a femeilor-conducători", a spus başcanul.

Ea a numit drept proastă ideea de a interzice femeilor să dețină postul de başcan al Autonomiei, menționînd că nu se știe în a cărui minte s-a născut această idee.

„Pentru noi, cei din Găgăuzia, nu contează de ce gen este un politician, sînt importante programele, regulile, sarcinile pe care şi le propune acest om politic, posibilitățile pe care le are. Este important dacă o poate face sau nu. Este un palavragiu sau un om de acțiune? Este minunat că oamenii de astăzi au posibilitatea de a compara. Comparația este un lucru foarte important, deoarece astăzi este dificil să impunem ceva oamenilor sau să-i înșelăm", a spus Irina Vlah.

Keywords:

Găgăuzia , femei

Settlements of Moldova and Diaspora

Cioreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Read more