Livada de migdali din Dubovca – şi-a bucurat proprietarii cu prima roadă

Livada de migdali din Dubovca – şi-a bucurat proprietarii cu prima roadă

Cultura migdalului este una relativ nouă în raionul Hânceşti, cei care au sădit livezi de migdal putând fi număraţi pe degete. Printre producătorii agricoli care au experimentat acest soi, sădind livezi proprii, se numără şi familia Poparcea Valeriu şi Angela din s. Dubovca, com. Bozieni.

Soţii Poparcea se bucură în această toamnă de prima roadă a migdalilor, pe care i-au sădit acum patru ani pe o suprafaţă de cca 40 de sote în apropierea satului Dubovca. Gospodarul casei, dl Valeriu, este cel care se ocupă cu culturile agricole, fiind un iubitor împătimit al pământului. Dânsul are şi vie, dar şi mai multe hectare de teren arabil luate în arendă de la săteni pe care cultivă porumb, grâu, floarea-soarelui cu tehnica agricolă proprie. Sătenii sunt mulţumiţi că pământurile lor nu stau în pârloagă şi, pentru că nu le pot cultiva de sine stătător, au un venit sigur la sfârşit de an din roada pe care agricultorul o adună.

Deoarece în plin sezon agricol, dl Valeriu este mai tot timpul în câmp, soţia sa, dna Angela, care este bibliotecară la biblioteca publică din sat, ne-a făcut o excursie în livadă şi ne-a povestit cum se cultivă acest soi de pomi fructiferi care fac parte din familia rozaceelor, la fel ca trandafirii, dar care seamănă mai mult cu prunul după forma fructelor

„Soţul a hotărât să planteze livada de migdali fiind sfătuit de dl Ilie Ţurcanu, inginerul cadastral din primărie şi un bun prieten – menţionează dna Angela. A fost ca o încercare, un experiment, dar am plantat aceşti pomi şi din considerentul că migdalul este apreciat, nu necesită îngrijiri speciale şi este uşor de cultivat, nefiind pretenţios, doar că e sensibil la îngheţ. La început, când copacii creşteau, au fost curăţaţi, fiindu-le formate tulpinile, deoarece ei cresc ca arbuştii. Pe parcurs, alte îngrijiri precum stropitul sau curăţatul nu au fost necesare, doar înlăturarea buruienilor, ca să fie livada curată. "

În această toamnă, soţii s-au bucurat de prima roadă – cca 100 kilograme de sâmburi, pe care i-au bătut cu prăjina, la fel cum se bat nucile, după care le culegi de pe jos. „După ce le culegem, le curăţim de coaja verde şi le punem la uscat în pod. După ce se vor usca, vom căuta o modalitate de a le comercializa – a spus dna Angela pentru curierul.md, specificând că, fiind la prima roadă, încă nu ştiu sub ce formă le vor comercializa – de miez sau de sâmburi. Am încercat mai multe reţete de dulciuri în care am adăugat migdale fărâmiţate, acestea fiind folosite la prepararea checurilor, tortelor, dar au şi proprietăţi curative. Fiicei noastre Aliona îi plac migdalele prăjite cu sare în tigaie. Sunt foarte gustoase!"

Anul trecut, pomii au fost plini de floare, însă, fiind sensibili la frig, au îngheţat, astfel încât nu au dat roadă. În primăvara acestui an, livada a înflorit, fiind doldora de floare. „Livada e foarte frumoasă primăvara, când înfloreşte. Florile sunt de culoare roz şi seamănă cu florile piersicului, doar că sunt mai bogate. Parcă eşti în rai când vezi aşa frumuseţe!" – ne împărtăşeşte cu emoţie proprietara.

Acum, Valeriu Poparcea, însufleţit de experienţa acumulată, se gândeşte să mai planteze migdali. Este un venit pentru familie, dar şi o plăcere când admiri copacii înfloriţi, iar, toamna, roada gata să facă parte din delicioasele şi rafinatele produse de patiserie de pe mesele gospodinelor.

P.S. Migdalele conţin vitamina A, C, E, complexul de vitamine B, mucilagii, gliceride, proteine, enzime, riboflavina, acid pantotenic, tiamina, minerale, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier, aminoacizi, acid folic. Consumul de migdale este recomandat copiilor şi vârstnicilor deopotrivă în anemii, insomnii, astm bronşic, atrofii musculare, boli de inimă, constituie un bun echilibrat nervos, au rol energetic şi remineralizant, reduc senzaţia de foame, au rol emolient şi laxativ, hemostatic şi antiseptic intestinal, sunt benefice în tratarea ulcerului şi a gastritei hiperacide, sunt indicate în inflamaţii şi spasme ale stomacului şi intestinelor, dar şi în cazuri de fermentaţii şi putrefacţii intestinale. De asemenea, migdalele reduc glicemia şi colesterolul, intră în componenţa cosmeticelor şi a parfumurilor.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1423
Populația:
671 locuitori

Bogzeşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Bogzeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la 18 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 671 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1423.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.