20 june 2017, 10:55 Variety music views 7363
La Călărași s-a deschis incubatorul de afaceri
20 june 2017, 10:55 Variety music views 7363

La Călărași s-a deschis incubatorul de afaceri

Un incubator de afaceri a fost deschis ieri, 19 iunie, la Călărași. Incubatorul va găzdui peste 20 de companii care vor crea cel puțin 60 de locuri de muncă. Actualmente, 15 companii au statut de rezident, cinci dintre care vor activa în domeniul producerii iar zece companii în domeniul prestării de servicii.

Incubatorul va acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar companiilor și startup-urilor astfel încât acestea să poată ajunge la stabilitate şi autonomie.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, ministru al economiei, incubatoarele de afaceri reprezintă o școală a businessului care trebuie să fie preluată pe întreg teritoriul țării. „În total avem zece incubatoare în diferite centre raionale și eu cred că este o experiență bună să multiplicăm aceste practici și în celelalte raioane și municipii din Republica Moldova", a spus Octavian Calmâc.

Directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, a remarcat că incubatoarele de afaceri sunt un instrument eficient de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii la etapa de inițiere și pătrundere pe piață, prin deschiderea a noi locuri de munca și înviorarea economiilor la nivel local.

Șeful secției cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Aneil Singh, a spus că antreprenorii care vor deveni rezidenți ai incubatorului se vor bucura de instruire, sprijin și asistență în afaceri din partea Uniunii Europene.

Președintele Raionului Călărași, Sergiu Artene, a menționat că deschiderea incubatorului este importantă pentru comunitatea locală și pentru formarea bazei economice a raionului Călărași.

Incubatoare de afaceri au mai fost deschise la Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sîngerei, Coşniţa, Ceadîr-Lunga, Nisporeni și Cimișlia. Pe parcursul activității au găzduit 289 de companii, inclusiv 144 de companii au trecut cu succes perioada de incubare. Totodată, prin intermediul Incubatoarelor de Afaceri au fost create circa 950 de locuri de muncă. În acest an urmează deschiderea unui incubator de afaceri și în orașul Cahul.

Rețeaua de Incubatoare de Afaceri pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost creată de către ODIMM, în parteneriat Ministerul Economiei și reprezentanții autorităților publice locale, cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului Norvegiei.

Source: ipn.md

Keywords:

business , Călărași

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1889
Populația:
201 locuitori

Reteni-Vasileuţi este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 201 oameni. Satul Reteni-Vasileuți a fost menționat documentar în anul 1889.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.