Show news from...

eye 2806 Views

Festivalul Turistic "Duminica Mare” în raionul Florești


Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Turistic „Duminica Mare" a avut loc ieri în satul Domulgeni, raionul Floreşti. Evenimentul a fost axat pe dezvoltarea și promovarea tradițiilor etnofolclorice și meșteșugărești, precum și celor gastronomice.

Festivalul Turistic „Duminica Mare" este organizat de Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) din Moldova, Primăria Domulgeni și cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, precum și cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova.

În cadrul festivalului au fost amenajate mai multe zone, cu diverse activități printre care Ograda țărănească, Tîrgul meșteșugarilor, precum și o expoziție de covoare basarabene din Florești. Cei pasionați de tradiții, ritualuri și cîntec popular au admirat spectacolul etnofolcloric „Tradiţii de la Paşti pînă la Rusalii", la care au evoluat 15 ansambluri folclorice din raion.

În debutul manifestării, directorul ANTREC, Svetlana Lazăr a menţionat că produsul turistic în R. Moldova se bazează pe tradiții, iar la Domulgeni s-au păstrat tradiții extraordinare. „Este festivalul meșteșugurilor, al gastronomiei, pentru că mezelarii din regiune sînt vestiți în toată țara, aici sînt gospodinele care țin minte cele mai vechi forme și rețete de pîine de ritual și bucate tradiționale", a subliniat sursa citată.

Atracția principală în această zi a fost în inima satului vechi, pe malul rîului Răut. Pe scena festivalului a evoluat formația CATHARSIS, iar iubitorii de dans au avut ocazia să se prindă în joc.

Duminica Mare este considerată cea mai importantă zi de duminică din an. Ea este o sărbătoare închinată vegetației pămîntului, naturii dătătoare de viață. În această zi gospodăriile sînt împodobite cu frunzar, podelele se acoperă cu covoare de iarbă, corovatic, pelin și alte plante mirositoare de cîmp.

Keywords:

Festival , turism

Comments

 (1)
  • #1 xiaojun
    This message was deleted by the moderator!

Settlements of Moldova and Diaspora

Todirești

Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
3400 locuitori

Todirești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Todirești și Grăseni. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3400 de oameni. Satul Todirești a fost menționat documentar în anul 1627.

Read more