Show news from...

eye 6381 Views

O expoziţie de arme istorice suedeze a fost inaugurată la Bender

O expoziţie a Muzeului de arme din Regatul Suediei a fost lansată, sîmbătă, în incinta Complexului memorial-istoric “Cetatea Bender”. Evenimentul, la care a fost prezentă şi Ingrid Tersman, Ambasadorul Suediei în R. Moldova, este prilejuit de aniversarea a 300-a de la prezenţa armatei suedeze la Bender,  transmite MOLDPRES, cu trimitere la surse electronice.

Expoziţia este un rezultat al colaborării Complexului memorial-istoric din Bender, Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie din Moldova şi savanţilor suedezi.

Potrivit ambasadoarei Ingrid Tersman, expoziţia este un început de proiect ştiinţific de cercetări, dedicat prezenţei Regelui Carol al XII-lea al Suediei pe malurile Nistrului, la care vor participa istorici din Transnistria, Moldova, Suedia, Turcia şi Ucraina. “Consider că acest proiect se va solda cu noi rezultate interesante”, a menţionat oficialul suedez, care a adăugat că “ceea ce vedem azi în Suedia este o moştenire şi a ideilor politice ale lui Carol al XII-lea, asupra cărora a cugetat, aflîndu-se la Bender”.

Printre exponatele prezentate în Cetatea Bender pot fi urmărite compoziţii şi reproducţii, precum şi mostre de arme suedeze. Expoziţia va fi deschisă pentru vizitatori timp de cinci săptămîni, notează MOLDPRES.

Keywords:

localitati , expoziție

Settlements of Moldova and Diaspora

Căzăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1945 locuitori

Căzăneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Căzăneşti, Vadul-Leca și Vadul-Leca Nou. Localitatea este situată la distanța de 40 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1945 de oameni. Satul Căzănești a fost menționat documentar în anul 1617.

Read more