Show news from...

eye 847 Views

La Bender a fost deschisă expoziția consacrată operațiunilor militare de acum 75 de ani


Acest proiect expozițional este unul dintre numeroasele proiecte organizate de „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova și are ca scop eliminarea falsificărilor din istorie.

La Bender a fost expusă pentru publicul larg o colecție de materiale consacrate aniversării a 75-a de la încheierea operațiunii Iași – Chișinău. Deschiderea oficială a avut loc în Piața Eliberării, ulterior exponatele fiind depuse în sălile Muzeului ținutului natal din acest oraș.

Expoziția a fost organizată cu ajutorul Muzeului de Stat de istorie a literaturii ruse „V. I. Dali" (Moscova) și cu sprijinul reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova.

„Expoziția reprezintă o parte a complexului de proiecte concepute de „Rossotrudnicestvo" în vederea combaterii falsificării istoriei", a spus pentru corespondentul Sputnik Moldova coordonatorul proiectelor reprezentanței „Rossotrudnicestvo" în Republica Moldova, Nicolai Juravliov.

Expoziția conține documente fotografice unice, astfel dezvăluind detalii despre operațiunea Iași – Chișinău, care a constituit o cotitură în desfășurarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a însemnat eliberarea teritoriului actualei Republici Moldova de ocupația fascistă. Au fost expuse hărți cu distribuirea trupelor sovietice, cu linia frontului, ordine publicate în ziarele din acele timpuri, fotografii istorice ale pregătirii și desfășurării operațiunii, imagini și biografii ale mareșalilor care au condus fronturile și operațiunea.

Expoziția va fi deschisă pînă la mijlocul lunii septembrie. Organizatorii presupun că ea va juca un rol educativ important inclusiv pentru tînăra generație. Elevii din Bender vor lua cunoștință de aceste exponate chiar de la începutul anului de învățămînt.

Keywords:

expoziție , Bender , război

Settlements of Moldova and Diaspora

Slobozia-Chişcăreni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1122 locuitori

Slobozia-Chişcăreni este un sat din cadrul comunei Chişcăreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 19 km de orașul Sîngerei și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1122 de oameni. Satul Slobozia-Chişcăreni a fost menționat documentar în anul 1837.

Read more