Show news from...

eye 5132 Views

În municipiul Bender a fost restabilit un izvor ce are peste 500 de ani


În localitatea Protiagailovca din municipiul Bender a fost restabilit şi renovat un izvor care are peste cinci sute de ani de la prima atestare. Timp de 40 de ani izvorul a fost în stare deplorabilă şi aproape pierdut, însă recent sursa de apă a redevenit accesibilă pentru localnici, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit datelor istorice păstrate de originari din Protiagailovca, izvorul are mai mult de cinci secole de cînd a fost descoperit de turci, iar circa două sute de ani în urmă în preajma lui a fost întemeiată localitatea dată. Specialiştii afirmă că izvorul are valoare istorică.

"Mai mulţi ani în urmă în sat au fost făcute săpături pentru unele lucrări de construcţie şi atunci am dat de mai multe ţevi din lemn care duceau direct spre Cetatea Bender. Este un loc deosebit care trebuie cercetat şi păstrat", susţin autorităţile locale.

În vara curentă a fost renovat doar teritoriul din preajma izvorului, fiind planificată şi restabilirea ulterioară a frescelor de pe pereţi. Totodată, sătenii intenţionează să înalțe alături de izvor o capelă.

Keywords:

izvor , Bender , istoria , Moldova

Settlements of Moldova and Diaspora

Carahasani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
3012 locuitori

Carahasani este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Carahasani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ștefan Vodă și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3012 oameni. Satul Carahasani a fost menționat documentar în anul 1656.

Read more