15 january 2021, 18:15 views 2388
Ceban a amintit despre aniversarea a 230 de ani de la nașterea creatorului
15 january 2021, 18:15 views 2388

Ceban a amintit despre aniversarea a 230 de ani de la nașterea creatorului "noului" Chișinău

Astăzi se împlinesc 230 de ani de la nașterea lui Pavel Fiodorov - guvernatorul uitat pe nemeritate al Basarabiei (1834-1854), creatorul așa-numitului "noul" Chișinău.

Despre aceasta a scris primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, pe pagina sa de Telegram, relatează Noi.md.

El a menționat că anume în perioada lui Pavel Fiodorov orașul a început să capete o imagine europeană - peisajul a fost îndreptat, au fost aranjate străzile, aranjate primele comunicați.

Chișinăul s-a transformat într-un șantier mare de construcții, în care se construiau clădiri administrative și iconice. Anume în perioada lui Fiodorov a fost amenajat bulevardul central, a apărut Catedrala Nașterea Domnului, Arcul de Triumf, stațiile poștale, Castelul închisorii, a fost deschisă tipografia de stat. În primii 10 ani de conducere ai lui Fiodorov, numărul total al străzilor din Chișinău s-a dublat - în 1844 în oraș erau 90 de străzi și alei largi și drepte. Este de remarcat faptul că în proiectul din 1834, Pavel Ivanovici a păstrat denumirile lor moldovenești și a încurajat învățămîntul în limba moldovenească.

"În cei 20 de ani de guvernare a Basarabiei de către Fiodorov, Chișinăul a cîștigat faima de oraș cu o infrastructură, industrie și comerț bine dezvoltate", a subliniat Ion Ceban.

Source: noi.md

Keywords:

Ion Ceban , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
1380 locuitori

Vîşcăuţi este un sat şi comună din raionul Orhei. Vîşcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.