09 august 2020, 11:00 views 4556
10 așteptări ale locuitorilor cartierului ”Poșta Veche”
09 august 2020, 11:00 views 4556

10 așteptări ale locuitorilor cartierului ”Poșta Veche”

Locuitorii cartierului "Poșta Veche" din capitală, numit în popor "Bătrîna" (Старушка) și care face parte acum din sectorul Rîșcani, au exprimat o serie de propuneri și dorințe concrete către autoritățile locale, cu scopul rezolvării celor mai importante probleme ale cetățenilor și schimbării situația spre bine în această zonă a capitalei, transmite Noi.md.

1. În primul rînd, acești locuitori ai capitalei propun crearea mai multor intrări în cimitirul "Sfîntul Lazăr", situat pe Strada Doina.



2. De asemenea, ei propun lărgirea străzii Studenților, deoarece la intersecția cu strada Calea Orheiului se formează întotdeauna ambuteiaje foarte mari. De asemenea acești chișinăuieni vor să fie rezolvată și problema ambuteiajelor de pe cercul de la Visterniceni, pe care șoferii îl traversează deosebit de greu din cauza numărului mare de mijloace de transport seara, iar ambuteiaje mari pe cerc dinspre strada Calea Orheiului se observă în fiecare dimineață.

3. Locuitorii capitalei recomandă, de asemenea, autorităților să instaleze oglinzi în zonele în care se află case private, la intersecții, pentru a vedea dacă nu vin alte mașini de pe drumul care îl intersectează pe al lor, deoarece acolo au loc foarte multe accidente.

4. Orășenii constată cu regret că pe aleea de pe strada Ceucari nu există nici scaune, nici bănci, nici pe o parte, nici pe alta, și propun autorităților să rezolve această problemă, precum și să repare acolo drumul pe care este imposibil să mergi cu căruciorul. În plus, ei propun instalarea urnelor, care lipsesc acum, de-a lungul întregii străzi.

5. Oamenii care locuiesc pe strada Ceucari, aproape la ultima oprire a troleibuzelor, menționează, printre alte probleme care necesită soluționare, lipsa locurilor de parcare, a terenurilor sportive și a locurilor de odihnă pentru orășeni, în special a scaunelor.

Ei menționează faptul că, din cauza construcțiilor dense, fără o organizare competentă a zonelor adiacente a casele noi, a apărut lipsă acută de locuri de parcare. În plus, localnicii sînt foarte nemulțumiți de faptul că terenul sportiv existent a fost împrejmuit cu un gard solid. Oamenii care locuiesc în casele din apropiere sînt, astfel, lipsiți de acces la acest centru sportiv al cartierului.

6. Locuitorii din sectorul privat, de pe străzile din 8 Martie, Constructorilor, Podgorenilor, Poștei, Montana, Badiu, consideră cea mai mare problemă a lor înșiși transportul din cauza căruia ei se sufocă. În același timp, ei menționează că copiii nu au unde să se joace și stau acasă, deoarece este periculos să ieși afară, mai ales în orele de vîrf. Oamenii atrag atenția autorităților asupra lipsei terenurilor de joacă și sportive pentru copii, propunîndu-le să vină și să vadă în toată splendoarea sa problema după închiderea intrării la ”Doina” dinspre cercul de pe Visterniceni.

7. De asemenea, orășenii din cartierul "Poșta Veche", de pe strada Podgorenilor, bat alarma privind lipsa nu doar a unui teren de joacă, ci și a unei farmacii, supermarket. "Aerul de aici este teribil din cauza numărului mare de camioane. Pentru construcția unei farmacii și a unui supermarket, există terenuri excelente, trebuie doar să vină cineva și să se apuce de acest lucru. Vă implorăm, ajutați-ne să rezolvăm aceste probleme", notează ei.

8. Totodată, localnicii atrag atenția la faptul că oaspeții care vin la Chișinău pe strada Calea Orheiului văd stații îngrozitoare care nu te păzesc nici de vînt, nici de ploaie. Rămîne nerezolvată și problema iluminatului stradal, problema cîinilor vagabonzi, care sînt foarte mulți dimineața în parc lîngă Laboratorul criminalistic al MAI.

9. Cetățenii visează la posibilitatea de a alerga dimineața normal și liniștit prin acest parc, de a se antrena, de a se încărca cu energie și propun autorităților să instaleze acolo măcar niște aparate sportive stradale, echipamente sportive.

10. O altă problemă importantă ei o consideră lipsa în regiune a unei piețe agricole, subliniind că în toate sectoarele orașului sînt, iar la "Poșta Veche" - nu este. Totodată, pensionarilor le vine greu să meargă pe strada Socoleni, dar și prețurile acolo sînt foarte mari.

"Toată lumea uită de "Poșta Veche"! Noi ne aflăm la cinci minute de centrul orașului, dar sîntem întotdeauna uitați! Nu există nici drumuri, nici iluminat stradal, nici magazine normale, nici farmacii! Într-un cuvînt - tundra!", sînt indignați locuitorii din acest microraion.

Trebuie remarcat faptul că autoritățile iau măsuri pentru a rezolva aceste și alte probleme în cartierul "Poșta Veche" și cititorii Noi.md cunosc bine proiectele și exemplele de succes.

Astfel, la intersecția străzilor Studenților și Calea Orheiului a mai apărut o bandă, care are drept scop descărcarea traficului rutier la una dintre cele mai aglomerate intersecții de ieșire/intrare în capitală. De asemenea, au fost construite trotuare și au fost mutate stațiile de transport public. Troleibuzul lansat de autorități la Stăuceni, care trece pe strada Calea Orheiului, a îmbunătățit ușor situația cu transportul public în acest cartier.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , capitala

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
3640 locuitori

Butor este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Butor și India. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Butor alcătuia 3640 de oameni în anul 2000. Satul Butor a fost menționat documentar în anul 1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.