11 february 2012, 15:24 views 5425
11 february 2012, 15:24 views 5425

Primaria din nou lovește în locuitorii Chișinăului

Mai mulți locuitori din străzile Arborilor, Testemițeanu și Gheorghe Cașu din sectorul Botanica al capitalei se arată indignați față de construcția unei stații PECO în complex cu o spălătorie auto, în apropierea caselor lor. Aceștia susțin că construcțiile au demarat cu încălcări, pentru că, inițial, terenul a fost repartizat pentru o casă locativă și nu există o decizie a Consiliului Municipal pentru construcția acestuia. De altă parte, arhitectul-șef interimar al municipiului Chișinău a declarat pentru NOI.md că toate actele sînt în regulă.

De la teren pentru o familie cu doi copii, la stație PECO

Inițial, terenul cu suprafața ce 7 ari se afla în proprietatea Primăriei municipiului Chișinău. La 24 octombrie 2011, în urma unei decizii a Curții de Apel Chișinău, terenul a fost repartizat în posesia lui Alexandru Ursu, domiciliat în or. Codru, pe motiv că aceasta împreună cu soția și cei doi copii minori n-ar avea un alt loc de trai, iar imobilul închiriat „nu satisface minimul necesar de viață”.

La 5 martie curent, deținătorul lotului l-a înregistrat la oficiul cadastral, pentru ca peste o lună, la 9 aprilie, să-l vîndă unei alte persoane - Efim Ciobanu, cu domiciliul în orașul Ialoveni, la prețul de 536 256 lei, asta în condițiile în care exact acesta a fost prețul estimat de către Oficiul Cadastral Teritorial Chișinău.

Exact peste o lună, la 8 mai curent, și Efim Ciobanu a vîndut terenul, încheind un contract de vînzare-cumpărare cu „Gerat Plus” SRL. Și de această dată, proprietarul terenului a realizat bunul la prețul exact de 536 256 lei.

A cumpărat teren de peste 500 de mii de lei, avînd un capital social de cinci mii lei

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Societatea cu Răspundere Limitată „Gerat Plus”, cu sediul pe strada Drumul Crucii, are un spectru larg de specializare și anume - construcțiile de clădiri, construcții inginerești, instalații și rețele tehnico-edilitare, importul și comerțul cu amănuntul al carburanților, comerțul cu materiale lemnoase, produse alimentare, băuturi alcoolice, tutun, precum și comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule, întreținerea și repararea autovehiculelor. O altă specializare a „Gerat Plus” SRL este de „intermedieri în vînzarea unui asortiment larg de mărfuri”.

Ceea ce este și mai interesant este că aceasta a fost înregistrată la data de 4 aprilie 2012, cu o lună înainte de efectuarea tranzacției de cumpărare la preț de peste 500 de mii lei a terenului din strada Arborilor, avînd un capital social de 5400 de lei. Cota parte de 100% a acesteia aparține persoanei fizice - Constantin Lupu.

La data de 11 iunie curent, „Gerat Plus” a depus o cerere la Primăria municipiului Chișinău pentru eliberarea certificatului de urbanism cu scopul de „proiectare a unei stații de alimentare cu produse petroliere (motorină, benzină, gaz lichefiat) în complex cu spălătorie auto”, acesta fiind eliberat la data de 4 iulie 2012.

Primăria n-a răspuns cererii depuse de peste 50 de locuitori

Anastasia Cazacu, care locuiește în zonă, a relatat pentru NOI.md că, atunci cînd au aflat despre intenția de construcție a stației PECO, locatarii din zonă s-au adresat Primăriei cu o cerere de a anula autorizarea stației, fiindcă la o distanță de 50-200 de metri există deja două stații PECO. Cererea a fost semnată de peste 50 de familii.

„La data de 13 iulie, ne-am adresat la Primărie, unde am cerut să nu elibereze certificatul de urbanism. Pe parcursul a trei săptămîni, am sunat să vedem care-i răspunsul. Dumnealor ne-au zis să așteptăm o lună, am sunat peste o lună și mi-au zis că scrisoarea este trimisă prin poștă, dar noi n-am primit nici o scrisoare nici de la Consiliu, nici de la nimeni din Primărie. Domnii de la Primărie au eliberat certificatul de urbanism în pofida faptului că destinația lotului de pămînt din start a fost pentru construcția casei de locuit, adică nicidecum pentru stația PECO”, a spus Anastasia Cazacu.

Potrivit acesteia, fără a primi vreun răspuns oficial, acum o săptămînă, au început propriu-zis lucrările de construcție, care „nu se mai opresc”. „Închipuiți-vă în ce zgomot noi trăim și ziua și noaptea, pentru că lucrează permanent. Și este de înțeles, fiindcă ei vor să dea mai repede în exploatare ca să nu putem face nimic”, a mai spus Anastasia Cazacu.

„Cum vom trăi mai departe?”

Ludmila Melnicova, o altă locuitoare din preajmă, se întreabă cum vor trăi mai departe. „Nu zic, poate că toate actele sînt legale, dar atunci cînd Primăria semnează pentru o asemenea construcție, ea trebuie să se gîndească că alături locuiesc oameni. De la acest obiect și pînă la casele de locuit sînt 30-40 de metri, maxim 50. Cum trebuie să se simtă oamenii în asemenea situație?”

„La noi cetățeanul se revoltă la orice obiectiv s-ar construi”

De altă parte, șeful interimar al Direcției Arhitectură, urbanism și relații funciare a primăriei, Radu Blaj, susține că, potrivit legislației, la amplasarea unei benzinării în preajma zonei de locuit, de la prima încăpere distanța trebuie să fie de 50 de metri, iar în cazul în care rezervoarele sînt subterane, aceasta poate fi micșorată pînă la 25 de metri, fapt care a fost respectat și în cazul stației PECO aflată în construcții.

Mai mult, acesta susține că „Gerat Plus” SRL a prezentat avizele Centrului de sănătate publică, Serviciului protecție civilă și situații excepționale, supravegherea de stat a măsurilor contra incendiilor și Agenției ecologice Chișinău. „Atunci cînd un obiectiv se construiește cu toate avizele pe care le prevede legislația, el este legal”, a opinat Blaj, menționînd că „la noi cetățeanul se revoltă la orice obiectiv s-ar construi”. „Fie că se construiește o biserică, e împotrivă. Benzinărie se construiește – tot împotrivă. Adică absolut la tot”, a conchis arhitectul-șef interimar al municipiului.

Investigație realizată de Maxim Pulber

Sursa: noi.md

Keywords:

localitati , Chisinau , primaria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2734 mii locuitori

Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.